fbpx
Uutiset

Syyrian jo aika lähteä Libanonista

Hämeenlinna 5.3.2005

Kansainvälisen AFP-uutistoimiston tietojen mukaan Syyria ryhtyy vetämään joukkojaan pois Libyasta. Syyrian presidentin Bashar al-Assadin arvellaan ilmoittavan asiasta lähipäivinä. Vapaaehtoisesti Syyria ei ole ratkaisua tekemässä, sillä joukkojen vetäytymistä vaativat äänenpainot ovat kasvaneet niin Libanonin sisällä kuin maailmallakin.

Libanonin entisen pääministerin Rafiq Haririn murha on muuttamassa Syyrian ja Libanonin suhdetta. Murha lasketaan edelleen Libanonin syyrialaismielisten tiliin, vaikka viranomaisilla ei olekaan tietoa röyhkeästi toteutetun henkirikoksen tekijöistä. Murhalla oli kaiketi tarkoitus raivata pois tieltä Syyrian läsnäoloa Libanonissa vastustava vaikutusvaltainen henkilö. Jos tämä oli tekijöiden päämäärä, laskuissa jokin meni pahan kerran pieleen: Haririn murha on päinvastoin ajamassa Syyrian joukkoja pois Libanonista.

Libanonilaiset ovat pitkämielisesti sietäneet Syyrian joukkoja maassaan. Syyria on tällä hetkellä kuitenkin ahdingossa. Libanonilaisten vastarintaa on hillinnyt pelko, mutta nyt mielenosoittajien massat ovat arvostelleet ennen muuta Beirutissa Syyriaa. Tukea libanonilaiset saavat YK:lta, Yhdysvalloilta ja yllättävää kyllä myös Saudi-Arabialta. Rintama on liian vahva ja siksi Syyrialla on asiallisesti kovin vähän vaihtoehtoja.

Syyrian joukkojen läsnäololle Libanonissa on pitkät perinteet. Syyria ryhtyi rauhoittamaan 1970-luvun puolivälissä Libanonin veristä sisällissotaa, missä tehtävässä se myös sangen hyvin onnistui. Jälleen kerran joukkojen lähettämistä seurasi miehitys. Ja tässä ollaan tänään: Syyria on ollut Libanonissa 28 vuotta. Syyrialaisia sotilaita on maassa noin 14 000. Luku on pieni, mutta sietää muistaa, että Libanon on pieni valtio.

Syyria on arvaamaton valtio, joten presidentti Bashar al-Assadin lupauksen lopullinen arvo mitataan teoilla. AFP:n uutisen perusteella Syyria on kotiuttamassa ainoastaan osaa joukoistaan. Libanon ja maailma haluavat tietää, ovatko kaikki syyrialaiset sotilaat poistumassa Libanonin maaperältä. Jos näin tapahtuu, Syyrian ja Libanonin suhde on hyvin kouriintuntuvasti muuttumassa.

Haririn murha ei suistanut Libanonia sekasortoon, vaikka tekijät ehkä näin kuvittelivat. Pinnan alla silti kuohuu. Libanon on kiusallisen hajanainen valtio. Uskonnolliset ristiriidat, etnisten ryhmien keskeinen viha ja sisällissodan tapahtumat uhkaavat maan rauhanomaista kehitystä. Syyrian vastaisuus on libanonilaisia yhdistänyt. Jos Syyrian joukot maasta lähtevät, kansaa tiivistänyt tekijä häviää.

Libanonilla on kaikki mahdollisuudet vahvistaa rauhaa. Edessä ovat vielä tämän kevään kuluessa vaalit, joiden merkitystä maan tulevaisuudelle ei voi liikaa korostaa. Keskeistä on tietysti turvata vaalien rehellisyys ja uskottavuus, missä tehtävässä Libanon tarvitsee ulkomaailman apua. Libanonin yhteiskuntaolojen vakauttaminen auttaisi rauhan rakentamista koko Lähi-idässä.

Libanonin yhteiskuntaolojen vakauttaminen auttaisi rauhan rakentamista koko Lähi-idässä.

Menot