fbpx
Uutiset

Syyrian presidentti syyttää Israelia venäläiskoneen putoamisesta - "Seurausta Israelin röyhkeydestä ja irstailusta"

Syyrian presidentti Bashar al-Assad syyttää Israelia venäläiskoneen putoamisesta. Syyrian ilmavoimat ampui tiistaina vahingossa alas Välimeren yllä Syyrian edustalla venäläiskoneen, jossa oli 15 ihmistä. Kaikki kyydissä olleet kuolivat.

– Tämä valitettava tapahtuma oli seurausta Israelin röyhkeydestä ja irstailusta, presidentti sanoo.

Myös Venäjän puolustusministeriö ilmoitti aikaisemmin syyttävänsä tapahtuneesta Israelia. Ministeriön mukaan Syyriaan hyökänneet israelilaiset pilotit olisivat käyttäneet venäläiskonetta suojanaan ja altistaneet sen Syyrian ilmatorjuntatulelle.

Puolustusministeriön mukaan venäläinen II-20-kone ammuttiin alas venäläisvalmisteisella S-200-ilmatorjuntaohjuksella koneen ollessa laskeutumassa. Samaan aikaan alueella toimi Israelin F-16-hävittäjä.

II-20-koneella on puolustusministeriön mukaan selvästi suurempi “heijastava pinta” kuin F-16-hävittäjällä, minkä vuoksi se joutui Syyrian ilmatorjunnan kohteeksi.

Puolustusministeriön mukaan Israelin sotavoimat kertoivat Venäjän komentokeskukselle pommitusaikeistaan vain minuuttia ennen pommituksen alkamista, minkä vuoksi II-20-konetta ei ehditty siirtää turvalliselle alueelle. Israel sanoi, että se yritti tähdätä Syyrian armeijan alueelle, jossa “on aseiden valmistuskoneistoja, jotka kuljetetaan Iranin puolesta Libanoniin shiiaryhmä Hizbollahille”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että venäläisen II-20-koneen ampuminen alas oli traagisten tapaturmaisten seikkojen summa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu antoi surunvalittelunsa Putinille puhelimessa ja tarjoutui auttamaan Venäjää tutkinnassa.

Venäläiskoneen ampuminen alas oli pahin vahinko, joka on tapahtunut Syyrian ja Venäjän välillä sen jälkeen, kun Venäjän joukot puuttuivat Syyrian sisällissotaan vuoden 2015 lopulla tukeakseen al-Assadia.

Asiasanat

Menot

Uusimmat