fbpx
Uutiset

”Syyriassa operoi venäläisiä maajoukkoja”

Eri libanonilaislähteiden mukaan Venäjän joukot ovat alkaneet osallistua Syyriassa sotilasoperaatioihin hallituksen joukkojen puolella, kertoi uutistoimisto Reuters.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov myönsi torstaina, että sillä on Syyriassa sotilasasiantuntijoita, mutta ei tunnustanut näiden osallistuvan sotilastoimiin. Lavrovin mukaan Venäjällä on ollut sotilaallis-teknistä yhteistyötä Syyrian kanssa jo vuosikaudet.

Syyrian hallitus on kieltänyt venäläisten osallistuvan taisteluihin.

– On vain ja ainoastaan loogista olettaa, että Syyriassa operoi jonkinlaisia venäläisiä erikoisjoukkoja, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta.

Yhdysvallat ja länsi pelkäävät Venäjän syventävän sotilaallista rooliaan jo yli neljä vuotta jatkuneessa Syyrian sodassa.

Yhdysvallat kertoi Venäjän lähettäneen Syyriaan kaksi panssarivaunujen maihinnousualusta ja kuljetuskoneen. Maassa on sen mukaan myös pieni joukko venäläisiä merijalkaväen sotilaita.

MIKSI VENÄJÄ on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa?

Parosen mukaan Venäjälle on ulkoministeri Lavrovin kaudella kehittyneet taitavat ulko- ja sotilaspoliittiset tuntosarvet maailmalla tunnistamaan, milloin käyttää sotilaallista voimaa ja milloin käyttää muita salatumpia menetelmiä.

– Venäjällä on ymmärretty, että Yhdysvallat ei voi lähettää maajoukkoja Syyriaan. Venäjä pystyy vakiinnuttamaan omia poliittisia intressejään alueella lisäämällä sotilaallista läsnäoloaan siellä.

Presidentti Bashar al-Assadin vallassa pysyminen on Venäjälle tärkeää, sillä hän on Venäjän ainoa liittolainen epävakaassa Lähi-idässä.

Ongelmana on, että Assad on viime ajat menettänyt sotilaallisia asemiaan.

– Hallituksen joukot ovat menettäneet asemiaan Keski-Syyriassa ja hävinneet Isisille viimeisen Irakin rajalla hallussaan olleen raja-aseman. Assad on joutunut vetäytymään tukialueilleen Damaskoksen ympäristöön ja Länsi-Syyriaan.

SEKÄ NATON pääsihteeri Jens Stoltenberg että Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Venäjä toimii Syyriassa.

Kerry puhui asiasta puhelimessa Lavrovin kanssa. Kerry varoitti Venäjän toimien voivan johtaa väkivallan lisääntymiseen maassa.

Yhdysvallat painosti alueen Nato-maita, jotta ne eivät sallisi Venäjän ylilentoja Syyriaan. Bulgaria ja Kreikka kielsivät ylilennot, minkä jälkeen Venäjältä lennettiin Syyriaan Iranin ja Irakin yli.

Venäjä on tuonut Syyriaan mittavan luokan ilmatorjuntajärjestelmiä, joita käyttämään venäläiset asiantuntijat opettavat syyrialaisia.

Yhdysvaltain päävihollinen Syyriassa on äärijärjestö Isis. Niin kauan kuin Assad tarjoaa vastavoiman Isisille Syyriassa, ei Washingtonin intressissä ole lähteä kaatamaan Assadia. Tätä Venäjäkin hyödyntää, sanoo Paronen.

Hänen mukaansa olisi loogista olettaa, että Syyrian hallituksen joukot antavat maalitietoja Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmapommituksille Isisiä vastaan.

Ilman Venäjän ja Iranin tukea Assadin hallinto olisi todennäköisesti jo kaatunut ajat sitten. Iranin rooli Syyrian hallituksen tukemisessa on merkittävämpi kuin Venäjän.

Venäjällä on Syyriassa Tartusin laivastotukikohta. Sieltä evakuoitiin pari vuotta sitten sotilashenkilöstöä pois. Tukikohdan kautta Venäjä pyrkii osoittamaan sotilaallista voimaansa alueella. Siellä lienee nytkin sotilashenkilöstöä, sillä Venäjän laivasto on liikkunut ahkerasti itäisellä Välimerellä.

Asiasanat

Menot