fbpx
Uutiset

Syysistutuksilla silmäniloa

Kesäkukkien haalistuessa ja pitkään jatkuneen kuivuuden hellittäessä multasormet suuntaavat taimistoille ja puutarhamyymälöihin hankkimaan uutta istutettavaa ja silmäniloa puutarhoihin.

Puutarhaliitosta muistutetaan, että syksy on parasta istutusaikaa useimmille monivuotisille kasveille. Samaa mieltä on myös maisemasuunnitteluhortonomi ja Agrimarketin myyjä Katriina Torkkeli.

-Kun on ollut pitkä, kuiva kesä ja nyt tulee vettä taivaalta ja yötkin ovat kosteita, on paras istutusaika.

-Kaikki astiataimet ovat sellaisia, joita voi istuttaa ihan niin kauan kuin saa lapion maahan. Lepotilassa olevan taimen ei edes välttämättä tarvitse ehtiä juurtua ennen talvea, hän sanoo.

Yksi syysistutusten eduista on, että taimet lähtevät reippaaseen kasvuun heti kevään herättyä. Jos taimet ovat syksyllä ehtineet juurtua, ne pystyvät heti hyödyntämään hyvin maan kevätkosteuden.

Kasveilla voi tunnelmoida

Tänä syksynä kannattaa istutuspaikan kosteutta tarkkailla muita vuosia tarkemmin, koska maa kuivui sateettoman kesän aikana paikoin niin perusteellisesti.

– Tänä kesänä kuolivat loputkin marjapensaat, kukkaostoksilla oleva hattulalainen Eeva-Liisa Koskelainen kertoo.

Mukaan lähti tällä kertaa kolme keltaista ulkokrysanteemia.

-Meille tulee vieraita mökille. Kuihtuneiden kukkien tilalle pitää saada vähän silmänruokaa. Mies huokailee, että siellä se taas tuhlaa kaikki rahansa kukkiin, rouva nauraa.

Koskelainen paljastuu innokkaaksi puutarhaihmiseksi. Parolassa sijaitsevan omakotitalon pihan lisäksi hän on sormet syyhyten muokannut mieleisekseen Vanajaveden rannalle rakennetun hirsimökin pihamaata.

– Laitamme sinne vielä ainakin sateenvarjojalavan sekä lisäämme koristepensaita ja ryhmäruusuja, hän kertoo syksyn istutussuunnitelmista.

-Tavallaan kalustan kasveilla pihaa. Se luo viihtyisyyttä. Se täällä Suomessa on ihanaa, että on eri vuodenaikoja. Eri kasveilla saa luotua jokaiselle vuodenajalle oman tunnelmansa. Kun kesäkukat rupeavat haalistumaan, on näiden krysanteemien aika, ja sen jälkeen tulee kanervien aika. Ja keväällä kukkivat puolestaan krookukset, hän kuvailee.

Hänellä on myös iso kivikkoperennaryhmä, jossa kesä-heinä-elokuussa kukkivat vuoronperään siniset, keltaiset ja punaiset kukat.

Eeva-Liisa Koskelaiselle on tärkeää, että ympäristö on siisti.

-Tykkään krökytä, puhdistaa, kuten pohjalaiset sanovat. Kitken mielelläni rikkaruohoja, putsaan pensaan alusia ja ajan nurmikkoa.

Lannoitus syytä tehdä pian

Canukan ja krysanteemin ostamaan poikennut hämeenlinnalainen Paula Huotari on niin ikään omakotiasuja, mutta hän ei aio tänä syksynä möyriä puutarhassaan.

-Nyt en istuta mitään, kun juuri viime vuonna laitoin. Mitään perennoja ei tarvitse edes jakaa ja levittää, koska ne eivät ole kuivan kesän takia kasvaneet reheviksi, Huotari sanoo.

Lahtelainen, mutta ostoksilla Hauhon kesäpaikalta poikennut Reima Kaipainen tutkailee vaimonsa Ritvan kanssa myynnissä olevaa kasvihuonetta tarkan näköisenä.

-Tällainen samanlainen on mökillä, mutta sitä ei ole kasattu vielä. Ei meillä paljon syksyllä puutarhahommaa ole. Kasvihuoneeseen laitamme jotain keväällä. Tomaatit ja kurkut on niin makoisia, kun ne itse kasvattaa, pariskunta sanoo.

Aira Mäkiranta Hattulasta oli hakemassa vain lannoitetta.

– Kotiin ei laiteta mitään syysistutuksia, mutta mökille pitäisi jotain pensaita laittaa. Kun nyt saisi edes tuon lannan tuosta levitettyä.

Lannoitteiden parasta levittämisaikaa on jäljellä vielä pari viikkoa, jotta kasvit ehtivät talvea varten ottaa kaiken ravinnon hyödykseen.

Omenapuut himoittuja

Puutarhamyymälän myyjä Katriina Torkkeli kertoo, että syksyisin koristekasvien lisäksi kauppansa tekevät pensaista etenkin syyshortensiat ja pensashanhikit, jotka ovat vielä kukassa.

Perennoista ostetaan esimerkiksi syysleimuja ja maksaruohoja. Havujakin menee, mutta omenapuut ovat erittäin kysyttyjä.

-Ihmiset heräävät, kun näkevät juuri nyt joka puolella satoa tuottavia puita, että hei, mekin halutaan! Kääpiöomenapuita menee entistä enemmän, koska ihmiset pihat ovat pienentyneet ja kääpiöpuut ovat vaivattomampia kuin isot puut. (HäSa)

Menot