Uutiset

Syyskukat yleistyvät kotipuutarhoissa

Syyskukat ovat nousseet suosioon tänä kesänä, kun pitkät hellejaksot saivat monet kesäistutukset nuukahtamaan jo heinäkuun loppuun mennessä.

-Tänä kesänä on ehkä oikein korostunut, että halutaan saada pihalle jotakin värikästä myös loppukesää ja syksyä varten, sanoo Kauppapuutarhaliitto ry:n viestintävastaava, hortonomi Elina Raukko.

Raukon mukaan Suomessa on ollut tapana ajatella, että kesäkukkien jälkeen istutetaan seuraavaksi vasta talvikukat.

Hän uskoo, että yhtenä syynä syyskukkien yleistymiseen ovat ulkomaiset tuontikukat, joiden myötä viherpeukalot ovat havahtuneet syysistuttamiseen. Nyt markkinoilla on jo toistakymmentä varta vasten syyskasviksi tarkoitettua kotimaista lajia.

Elina Raukon mukaan yksi tämän vuoden syyskukkasuosikeista on koleaa säätä hyvin kestävä ulkosyklaami. Kasvi on sukua perinteisille sisällä kasvatettaville ruukkusyklaameille, mutta jalosteena se on Suomessa uusi.

Syyskukkien istuttamisen voi aloittaa jo nyt. Mitä aikaisemmin touhuun ryhtyy, sitä paremmin kukat ehtivät juurtua ja tuuhentua ennen hallaöitä. Erityisesti ulkosyklaamit pitävät varhaisesta multaan laskemisesta.

-Istuttamista ei kannata jättää syyskuun puolelle, koska silloin valikoimaa on vähemmän, ja talvi on ihan oikeasti jo vastassa, Elina Raukko sanoo. (HäSa)