Uutiset

Syysmelankolia, kaamosmasennus, kevätväsymys...

Kevät. Vuodenaika talven ja kesän välissä. Väsymys. Kehon tila, jossa energia ja elinvoimat ovat vähentyneet. Kevätväsymys. Nyt.

Se on se sama tunne kun tuhti ateria naulitsee sijoilleen, ja ajatukset alkavat harhailla. Yksi niistä vaatii kuitenkin tekemään, suorittamaan, aikaansaamaan. Se ajatus ei kymmenen minuutin voimanokosista tokene.

Kellon digitaalit pyörivät silmissä, vaikka luomet ovat raskaasti kiinni. Keho ei liikahda, vaikka pää tietää, että ellei juuri tällä nimenomaisella hetkellä kykene räjähtävään toimintaan, alkavat aikataulut vuotaa. Kevätväsymys. Aamulla, päivällä, illalla. Eilen, tänään, huomenna?

Jokavuotiseen ilmiöön tottunut vanha ihminen ei lähtenyt etsimään aiheeseen lisävalaistusta netistä kovin toiveikkaana, mutta lähti kuitenkin. Surffailun tulokset olivat valtaosin ilmeisiä ja odotettuja. Jos väsymystä haluaa välttää, pitää keväällä elää vielä terveellisemmin kuin muina vuodenaikoina.

Ruokaile kevyemmin, mutta monipuolisesti! Vältä eläinrasvoja, virvoitusjuomia, sokeria ja alkoholia! Juo vettä! Harrasta liikuntaa! Panosta nukkumiseen! Osta uusi kirja! Vaihda väriä! Tuuleta kotisi raikkaaksi! Kokeile kalaöljyä! Pidä ylimääräinen vapaapäivä! Pidä tauko kahvinjuonnissa!

Hetkinen. Johonkin on vedettävä raja hyvää tarkoittavien neuvojenkin suhteen, ja se raja kulkee tässä. Antaisitte pitää edes työnteon mahdollistavat kofeiinifiksit.

Totta kai netistä löytyi myös pätevänoloista fysiologista pohdiskelua kevätväsymyksestä. Kun lämpötila ulkona nousee, laajenevat verisuonet ja verenpaine laskee. Tämä vetää veltoksi.

Myös hormonitasapaino joutuu sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Valon määrä lisääntyy niin rajusti, ettei elimistö tahdo pysyä vauhdissa mukana. Mukavasti sanottuna kevätväsyneen sisäinen kello jätättää.

Hyvä uutinen on se, ettei vertaistuki lopu heti alkuunsa. Arvion mukaan jonkinasteisesta kevätuupumuksesta kärsii lähes puolet suomalaisista. Väsymyksen tunne on tunnustettu niin todelliseksi, että sille on annettu ihan oma nimi: seasonal affected disorder (SAD).

Jos kevät-SADia vertaa muiden vuodenaikojen SADeihin, alkaa olo kummasti piristyä. Syysmelankolian jälkeen jumahdetaan kaamosangstiin ja sen hellitettyä tempoillaan jätättävän kehokellon kanssa, mutta juuri nyt ovat käsillä vuoden parhaat hetket. Yhdyssanasta kevätväsymys kumitetaan loppuosa, ja käydään kesän odotukseen. Maaliskuu puukottaa vielä muutamilla kovilla pakkasilla selkään, mutta jälki ei ole pintanaarmuja pahempaa. Siis niska jäykäksi ja katse – vain ja ainoastaan – kohti tulevaa.

Kiitos pikaisen nettiekskursion, tämän kevään väsymystä jää sävyttämään pikantti lisäpiirre. Väsymys huutomerkkeihin. Mikä siinäkin on, että energiaentusiastit ovat omineet välimerkeistä tuon kaikkein epämiellyttävimmän. Käskevän ja meluisan huutomerkin.

(Pyydän hiljaisuutta, antakaa nukkua.)

Päivän lehti

18.1.2020