Uutiset

Syyttäjä: Eerikaa olisi pitänyt kuulla

 

Syyttäjä Tuire Tamminiemi kävi torstaina läpi loppulausunnossaan tilanteita, joissa 8-vuotiaana surmatun Vilja Eerikan olisi voinut pelastaa. Syyttäjän mukaan niitä tilanteita oli paljon.

Viimeisen kerran Vilja Eerikasta tehtiin ilmoitus sosiaalityöntekijöille 11. toukokuuta 2012.

Koulussa huolestuttiin, kun tytön vatsan seudulta löytyi iso mustelma. Koulusta oli raportoitu sosiaalityöntekijöille jo 24. huhtikuuta tytön kasvoissa olleesta kämmenen kokoisesta mustelmasta.

Vilja Eerika oli kotiutettu perhetukikeskuksesta takaisin isänsä huoltoon maaliskuun lopulla, vaikka tyttö olisi halunnut jäädä sijoituspaikkaansa. Sosiaalihuolto oli saanut jo aiemmin lukuisia huolestuneita yhteydenottoja lapsen kotioloista. Koulu, naapurit ja äiti olivat tehneet Vilja Eerikasta useita lastensuojeluilmoituksia. Koulun viimeisten raporttien mukaan tyttö oli kotiinpaluun jälkeen ilottomampi, voi huonosti ja kyseli usein kelloa. Tieto tytön muuttuneesta käytöksestä oli tavoittanut vastaavan sosiaalityöntekijän, joka tiesi myös tytön aiemmat ongelmat kotona.

– Hänen (vastaava sosiaalityöntekijä) olisi pitänyt viimeistään tässä vaiheessa nähdä ja ymmärtää, että oireettoman avohuollon sijoituksen jälkeen tytön käytös oli palannut syksyn tilanteeseen.

– Itse asiassa kouluilmoitusten valossa tilanne kotona oli vielä vakavampi kuin mitä se oli syksyllä 2011, syytäjä sanoi.

Tamminiemi sanoi oikeudessa, että sosiaalityöntekijän olisi pitänyt koulusta tulleiden viimeisten tietojen valossa alkaa välittömästi valmistella Vilja Eerikan kiireellistä sijoitusta.

Syyttäjä pitää isona virheenä sitä, ettei sosiaalityöntekijä koskaan kuullut tyttöä kahden kesken. Hän ihmetteli oikeudessa, kuinka sosiaalityöntekijä on voinut tuntea lapsen ja tehdä tätä koskevia päätöksiä, jos ei ole koskaan edes aidosti kuullut lasta.

Sosiaalityöntekijä oli kuitenkin keskustellut lapsen isän Touko Tarkin kanssa, joka oli sanonut, että lapsi on lähdössä viikonlopuksi, äitienpäiväksi, mummolaan.

Lisäksi seuraavalle viikolle oli sovittuna lääkäriaika perheneuvolaan, minkä vuoksi kiireelliseen sijoitukseen ei päädytty.

Syyttäjän mukaan asioiden selvittämistä ei ollut mitään syytä jättää isän kertomusten varaan. Syyttäjä ihmetteli, miksi isän sanomisiin luotettiin, vaikka tämä oli todistettavasti aiemmin valehdellut.

Isä valehteli silläkin kertaa.

Vilja Eerika ei mennyt äitienpäivänä mummollaan, vaan kuoli tukehtumalla kotonaan. Touko Tarkki ja tytön äitipuoli Sirpa Laamanen istuvat elinkautisia murhasta.

Nyt syyttäjä vaatii Vilja Eerikan asioista vastanneelle sosiaalityöntekijälle kuuden kuukauden ehdollista vankeustuomiota ja hänen esimiehelleen kahdeksan kuukauden ehdollista vankeustuomiota virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vilja Eerikan oikeudenkäynnin virkamieshaarassa on syytettynä kaikkiaan 11 henkilöä. Muille syytteessä oleville terveydenhuollon ammattilaisille ja sosiaalityöntekijöille vaaditaan erisuuruisia sakkorangaistuksia.

Syyttäjä kertoi vaatimuksistaan loppulausunnossaan torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Kaikki syytetyt kiistävät tahalliset laiminlyönnit. (LM–HäSa)

Asiasanat

Menot