fbpx
Uutiset

Syyttäjä esitteli uutena todisteena muistion Lemmenjoen tapahtumista

Puolustusvoimien Lemmenjoki-tapauksen käsittely alkoi korkeimmassa oikeudessa. Syyttäjä esitteli uutena todisteena muistion Lemmenjoen tapahtumista.
Kenraalimajuri evp. Sampo Eskelinen istunnon alussa korkeimmassa oikeudessa torstaina. Kuva: Emilia Kangasluoma
Kenraalimajuri evp. Sampo Eskelinen istunnon alussa korkeimmassa oikeudessa torstaina. Kuva: Emilia Kangasluoma

Korkein oikeus (KKO) aloitti torstaina suullisen käsittelyn Puolustusvoimien Lemmenjoki-tapauksesta. Kyse on harjoituksesta, joka järjestettiin Lemmenjoella 22.–24. syyskuuta vuonna 2017. KKO:n käsittelyn taustalla on kenraalimajuri evp. Sampo Eskelisen tuomiostaan tekemä valitus. Oikeudessa kuullaan syyttäjän ja puolustuksen nimeämiä todistajia.

Kenraalimajuri evp. Sampo Eskelinen valitti KKO:hon saatuaan kesällä Helsingin hovioikeudesta sakkotuomion palvelusrikoksesta. Hänen katsottiin viivytelleen esitutkinnan aloittamisessa Lemmenjoen harjoitusta johtaneesta alaisestaan eversti Markus Päiviöstä.

Lemmenjoen harjoitusta johtanut Markus Päiviö tuomittiin hovioikeudessa sakkorangaistukseen esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Päiviö ja Eskelinen ovat siirtyneet reserviin.

Tutkintapyyntö Päiviöstä tehtiin vasta kuukausien kuluttua Lemmenjoen-harjoituksen päättymisestä, eli 18. joulukuuta 2017.

Suullisen käsittelyn aluksi korkein oikeus ilmoitti, että Eskelisen oikeudelle toimittamat uudet kirjalliset todisteet ovat yksityisluontoisia kertomuksia. Niitä ei voi siksi käyttää oikeudenkäynnissä todisteena. Kirjallisten lausuntojen antajia kuitenkin kuullaan todistajana oikeudenkäynnissä.

Erikoissyyttäjä Sampsa Hakala sanoi oikeudessa pyrkivänsä osoittamaan, että Eskelisellä oli yhdenmukaiset ja riittävät tiedot pian Lemmenjoen tapahtumien jälkeen esitutkinnan käynnistämiseen.

– Oma käsitykseni on, että Eskelinen teki tutkintapyynnön vain sen vuoksi, että Sundberg (Puolustusvoimien ylin laillisuusvalvoja häntä siihen kehotti, Hakala sanoi oikeudessa.

Syyttäjä esitteli oikeudessa uutena kirjallisena todisteena muistion, jossa listataan Lemmenjoen harjoitusta johtaneen Markus Päiviön toimia harjoituksessa. Muistion mukaan Päiviö oli nimitellyt alatyylisesti useita harjoitukseen osallistujia, kaatuillut humalassa Lemmenjoen majan edessä ja sammunut tai nukahtanut hetkeksi laavulla kesken vaelluksen.

Puolustuksen mukaan on virheellinen käsitys, että Eskelinen ei olisi käynnistänyt esitutkintaa ilman asessorin kehotusta. Puolustusasianajaja Heikki Maunilan mukaan Eskelinen on kerännyt tietoa Lemmenjoen tapauksesta ja selvittänyt asiaa.

Hän vetosi myös asessorin ja Eskelisen käytävätapaamisiin Pääesikunnassa.Sanomana oli ollut, että pääesikunta selvittää asiaa.

– Ei ole uskottavaa, että päämieheni (Eskelinen) olisi itse keksinyt tapaamisia tai tehnyt virheellisiä johtopäätöksiä, koska hän on kertonut näistä (tapaamisista) useille henkilöille, Maunila sanoi.

Puolustus vetosi myös Eskelisen vähäiseen kokemukseen kurinpitoesimiehenä. Syyttäjä esitti kurinpitoesimiehen rooliin liittyen oikeudessa todisteena rangaistus- ja ojennuskorteista Satakunnan Lennostossa tehdyn asiakirjan, jonka Eskelinen oli allekirjoittanut.

Menot