Uutiset

Syyttäjä esitti vaihtoehtoiset syytteet

Syyttäjä esitti tiistaina Oulun vauvasurmista syytetylle 35-vuotiaalle naiselle vaihtoehtoisesti syytteet tapoista tai törkeistä pahoinpitelyistä ja törkeistä kuolemantuottamuksista.

Ensisijaisena vaatimuksena on kuitenkin syytteet viidestä murhasta ja elinkautisesta vankeusrangaistuksesta. Naista syytetään myös viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Syytetyn asianajajan mukaan naiselle tehtiin viime kesänä raskaudenkeskeytys Valviran luvalla. Raskaudenkeskeytyksestä kertomalla haluttiin torjua syyttäjän näkemys tekojen suunnitelmallisuudesta.

Tieto lähes puoliväliin edenneestä raskaudesta oli tullut naiselle yllätyksenä. Puolustuksen mukaan myös muut raskaudet olivat käyneet ilmi varsin myöhäisessä vaiheessa.

Asianajaja Meeri Palosaaren mukaan naisen kaikki synnytykset ovat olleet niin sanottuja syöksysynnytyksiä.  Se on osaltaan vaikuttanut hänen toimintamahdollisuuksiinsa, koska ne ovat olleet nopeita ja kivuliaita, Palosaari toteaa.

Syyttäjän mukaan nainen on toiminut raa’asti, julmasti, törkeästi ja tahallaan. Hän on toistanut raskauksissa ja synnytyksissä samaa kaavaa kerta toisensa jälkeen vuoden 2010 raskautta lukuunottamatta, jota hän ei salannut.

Teot ovat syyttäjän mukaan poikkeuksellisen törkeitä, kun äiti on surmannut viisi omaa lastaan.

Haastehakemuksen mukaan nainen oli suunnitellut vauvojen surmaamista, piilottamista tai hävittämistä, eikä varautunut millään tavalla syntymän jälkeisiin asioihin.

Lapset on jätetty synnytysten jälkeen ilman hoivaa ja lämpöä ja pantu astioihin, jotka on siirretty varastoon tai parvekkeelle. Lapset olivat eläneet joitakin päiviä. Syyttäjän mukaan ei ole mahdollista, että vauvat eivät olisi reagoineet jollakin tavalla, kun heitä on käsitelty ja siirrelty.

Naista syytetään vuosina 2005  2013 syntyneiden viiden lapsensa murhista. Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen ei silti ole valmis luonnehtimaan syytettyä sarjamurhaajaksi.

– Katsoisin, että kyse on tietynlaisesta kaavasta, mutta sarjamurhaaja on sellainen, joka luokitellaan luonteenpiirteiden ja psykologisten testien perusteella, hän toteaa.

Puolustus kiistää syytteet niin murhista kuin törkeistä pahoinpitelyistä ja törkeistä kuolemantuottamuksista. Puolustuksen mukaan naisen voi katsoa syyllistyneen korkeintaan kuolemantuottamuksiin tai törkeisiin kuolemantuottamuksiin. Tuottamuksellisuus tarkoittaa huolimattomuutta.

Naisen mukaan lapset olivat syntyessään elottomia ja siksi ei voinut päätellä, että vauvat olisivat tarvinneet apua.

Oikeudessa kuultiin todistajana vastasyntyneiden teho-osaston lääkäriä. Häneltä kysyttiin, miten kauan vastasyntynyt voi elää ilman hoivaa ja onko vastasyntyneestä vaikea havaita, hengittääkö hän vai ei.

Lääkärin mukaan hoidotta jäävä vastasyntynyt voi elää yhdestä jopa viiteen vuorokauteen, koska kylmässä vauva voi mennä säästöliekkitilaan. Lääkäri kertoi nähneensä uransa aikana vain muutaman tapauksen, jossa lapsi ei olisi syntyessään parkaissut, vaikka hengittää.

Puolustus pyysi naiselle mielentilatutkimusta.

Asiasanat