fbpx
Uutiset

Syyttäjä: Liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne "Nacci" Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho junailivat kymmeniä kiloja huumeita Suomeen

Helsingin käräjäoikeus aloittaa historiansa suurimman huumevyyhdin käsittelyn tänään torstaina. "Katiska"-jutuksi nimetyssä tapauksessa viranomaiset epäilevät kahden suomalaismiehen vyöryttäneen Espanjasta käsin Suomeen kymmeniä kiloja huumeita parissa vuodessa. Jutussa on kaikkiaan kymmeniä epäiltyjä. Poliisi arvioi, että huumerinki hankki toiminnallaan noin neljän miljoonan euron rikoshyödyn. Poliisi on takavarikoinut omaisuutta noin 700 000 euron arvosta.
Media päivysti Helsingin käräjäoikeudessa torstaiaamuna huumevyyhdistä syytettyjen saapumista oikeuskäsittelyyn. Kuva: Lännen Media

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään Suomen oloissa poikkeuksellisen ison huumejutun käsittelyn. Muun muassa huume-, doping- ja lääkerikoksista on syytteessä peräti 54 henkilöä, joista 15 on vangittuna. Lähes kaikki epäillyt ovat suomen kansalaisia.

Jutun käsittely alkoi torstaina ensimmäisten syytteiden lukemisella. Syyttäjän mukaan rikollisjengi Cannonballin ex-pomo Janne “Nacci” Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho pyörittivät kymmenien kilojen huumeliigaa.

Tranberg pakoili poliisia pitkään, poliisi otti hänet kiinni syyskuussa Espanjan Aurinkorannikolta.

Tranberg ja Ranta-aho ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteiden esittely jatkuu ensi viikolla, minkä jälkeen on vuorossa syytteisiin vastaaminen. Jutulle on varattu istuntopäiviä toukokuuhun saakka.

Torstaina Helsingin käräjätalolla tungeksi median edustajia.

Juttu käsitellään käräjäoikeuden turvasalissa, minkä vuoksi sitä ei saa kuvata. Medialle ja yleisölle on järjestetty mahdollisuus seurata käsittelyä toisessa salissa videoyhteyden kautta. Käsittelyä ei saa tallentaa videokuvasta.

Cannonballin ex-johtaja Janne "Nacci" Tranberg on yksi jättimäisen huumejutun pääepäillyistä. Kuva: Poliisi Poliisi
Cannonballin ex-johtaja Janne “Nacci” Tranberg on yksi jättimäisen huumejutun pääepäillyistä. Kuva: Poliisi Poliisi

Poliisi alkoi tutkia juttua vuonna 2018 epäillessään laajaa huumeiden ja dopingaineiden salakuljetusta ja levittämistä. Alkuvuodesta 2019 poliisi aloitti myös toisen huumevyyhdin tutkinnan, joka linkittyi tutkinnan edetessä jo aiemmin aloitettuun tutkintaan.

Poliisi uskoo, että rikolliset toivat Suomeen yhteensä 15 kiloa kokaiinia, 100 000 ekstaasitablettia ja 30 kiloa jauhemaista ekstaasia, kaksi kiloa metamfetamiinia eli kristallia, 20 000 LSD-lappua, kaksi miljoonaa kappaletta muita huumepillereitä ja 60 kiloa hasista.

 

Poliisi tiedotti joulukuussa, että jutun päätekijöiksi epäillään kahta suomalaismiestä. Poliisin mukaan miehet johtivat organisaation toimintaa Espanjasta käsin ja tekivät läheistä yhteistyötä keskenään.

Apunaan miehillä oli 4–5 henkilön ydinryhmiä, joiden poliisi epäilee hoitaneen laittomien aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen Suomessa.

Osalla rikosvyyhdin epäillyistä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta joukossa on myös henkilöitä, joilla ei ole rikostaustaa.

Poliisin esitutkinnan mukaan jutun päätekijäkaksikko aloitti maahantuonnin dopingaineilla vuonna 2016 ja laajensi toimintaa huumausaineisiin vuonna 2018.

Poliisin selvitysten mukaan huumeet salakuljetettiin Suomeen pääosin Alankomaista esimerkiksi rekkoihin piilotettuina.

Aineet levitettiin pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle tukkuportaiden kautta perinteiseen katukauppaan, mutta myös salatussa verkoissa toimivien kauppapaikkojen, kuten Silkkitien kautta.

Poliisin jutun yhteydessä takavarikoimia huumeita. Kuva: Poliisi poliisi
Poliisin jutun yhteydessä takavarikoimia huumeita. Kuva: Poliisi

Poliisin arvion mukaan huumerinki hankki toiminnallaan noin neljän miljoonan euron rikoshyödyn. Poliisi on takavarikoinut juttuun liittyen omaisuutta noin 700 000 euron arvosta.

Juttua ovat tutkineet Helsingin, Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset sekä keskusrikospoliisi.

Suomen viranomaiset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin ja Espanjan viranomaisten kanssa.

 

Lue lisää:

Keskusrikospoliisi odottaa Espanjalta luovutusratkaisua ex-jengipomo Janne “Nacci” Tranbergista

Ennätyssuuressa huumevyyhdissä syytteet 53 henkilölle – Organisaatio salakuljetti Suomeen neljän miljoonan euron arvosta kokaiinia, ekstaasia ja metamfetamiinia

Suomalaiskaksikon Espanjasta johtamasta huumeorganisaatiosta syytteet yli 50 ihmiselle

Menot