fbpx
Uutiset

Syyttäjä tahtoo Talvivaaran ex-johtajalle yli kahta vuotta linnaa — Puolustus: "Tulevaisuuden ennustaminen väärin ei ole rikos"

Helsingin hovioikeus aloitti kahden kuukauden urakan kaivosyhtiö Talvivaaran ex-johdon arvopaperimarkkinarikosten parissa.
Kaivosyhtiö Talvivaaran ex-toimitusjohtaja Pekka Perä Helsingin hovioikeudessa maanantaina. Syyttäjä vaatii Perälle yli kahden vuoden ehdotonta vankeutta kaivosyhtiön osakekurssiin vaikuttavien tietojen vääristelystä.

Helsingin hovioikeus aloitti maanantaina kaivosyhtiö Talvivaaran ex-johdon sisäpiiri- ja osakekeplottelun käsittelyn.

Syyttäjä vaatii neljälle yhtiön entiselle johtajalle rangaistusta yhteensä 12 rikoksesta.

Helsingin käräjäoikeudessa sakkorangaistuksiin ja ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tuomitut ex-johtajat vaativat puolestaan tuomioidensa kumoamista. Johtajat kiistävät kaikki rikokset.

Nyt käsiteltävän juttuhaaran ytimessä ovat väitteet, joiden kaivosyhtiön johto olisi manipuloinut yhtiön osakekurssia tahallisesti. Syyttäjän mukaan ex-toimitusjohtaja Pekka Perä ja kaksi muuta entistä johtajaa antoivat tarkoituksella liian positiivista kuvaa yhtiön malmintuotosta ja viivyttivät huonoja uutisia tuotannon laskusta.

– Käräjäoikeudessa kukaan ei kertonut, että olisi pitänyt tuotantoarvioita harhaanjohtavia niiden antamishetkellä. Tulevaisuuden ennustaminen väärin ei ole rikos, puolustusasianajaja Petteri Sotamaa painotti oikeudessa.

Perä kiistää antaneensa harhaanjohtavia tietoja tai viivyttäneensä tiedottamista. Puolustuksen mukaan väärän tiedon antaminen olisi vahingoittanut myös Perän ja hänen lähipiirinsä miljoonasijoituksia Talvivaarassa.

– Kummallisesti koko Talvivaara on henkilöitynyt Perään, eikä muita päätöksissä mukana olleita hallituksen jäseniä epäillä rikoksista lainkaan, puolustus ihmetteli oikeudelle.

Helsingin käräjäoikeus katsoi kesäkuussa 2017, että kaivosyhtiön kolme ex-johtajaa syyllistyi arvopaperimarkkinatietojen vääristelyyn. Pekka Perän käräjäoikeus tuomitsi kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoihin, kaksi muuta johtajaa sai sakkoja.

Talvivaara-yhtiön käräjäoikeus määräsi maksamaan 50 000 euron yhteisösakot.

Arvopaperimarkkinarikoksiin liittyen syyttäjä vaatii hovioikeudessa Perälle kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjä haluaa myös, että hovioikeus korottaa Talvivaaran yhteisösakon 300 000 euroon.

Lisäksi syyttäjä vaatii kaivosyhtiön ex-tuotantojohtajalle Lassi Lammassaarelle vuoden ehdotonta vankeutta sisäpiirikaupoista.

Käräjäoikeus antoi Lammassaarelle puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion ja oheissakkoja. Käräjäoikeuden mukaan tuotantojohtaja myi sisäpiiritietoa hyväksikäyttäen kaivosyhtiön osakkeita pois 50 000 euron voitolla.

Syyttäjän mukaan Lammassaaren osuus on osa Talvivaara-oikeusvääntöjen kolmatta haaraa, jonka käsittely alkaa näillä näkymin syksyllä 2019 Helsingin käräjäoikeudessa. Kolmas vyyhti keskittyy sisäpiiririkoksiin.

Talvivaaravyyhden ensimmäisestä eli ympäristörikoshaarasta hovioikeus antoi tuomionsa viime maaliskuussa.

Syyttäjän mukaan konkurssiin menneen Talvivaaran ex-johtajien toiminta oli tarkoituksellista ja tahallista. Nyt käsiteltävät arvopaperimarkkinarikokset ja sisäpiirikaupat ajoittuvat vuosille 2011–2013.

Hovioikeus on varannut arvopaperimarkkinarikoshaaran käsittelyyn 25 oikeussalipäivää 20. joulukuuhun saakka.

Talvivaara muutti nimensä Ahtiumiksi vuonna 2017.

Kolme rikosvyyhteä

Helsingin hovioikeus ryhtyi maanantaina puimaan Talvivaaran kaivosyhtiön ex-johdon arvopaperimarkkinarikoksiin liittyvää juttuhaaraa.

Syyttäjä vaatii neljälle kaivosyhtiön ex-johtajalle rangaistusta yhtiön osakekurssiin vaikuttavan tiedon vääristelystä ja viivyttämisestä sekä sisäpiirikaupoista.

Arvopaperimarkkinahaara on toinen Talvivaaran johdon tekemisiin liittyvistä oikeusväännöistä.

Ensimmäisestä, niin kutsutusta ympäristörikoshaarasta, Rovaniemen hovioikeus tuomitsi viime maaliskuussa kaivosyhtiön kolme ex-johtajaa. Talvivaara-yhtiölle hovioikeus määräsi 500 000 euron yhteisösakon.

Kolmas, sisäpiiririkoksiin liittyvä, Talvivaara-vyyhdessä syyttäjä on nostanut jo syytteet yhtiön 14 ex-johtajaa vastaan ja jutun käsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkanee syksyllä 2019.

Talvivaaran Kaivosyhtiö Oyj aloitti malmintuotannon Kainuussa vuonna 2008 ja hakeutui konkurssiin viime keväänä.

Kaivostoimintaa alueella jatkaa valtio-omisteinen Terrafame.

Menot