Uutiset

Syyttäjä: Upseeri varasti Puolustusvoimilta ison määrän aseiden osia ja ammuksia – Rikokset jatkuivat melkein 16 vuotta

Mies oli hankkinut aseiden osia myös ulkomailta ja valmistanut niistä laittomasti sarjatuliaseen, syytteissä sanotaan
Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Puolustusvoimien upseeri varasti Puolustusvoimilta suuren määrän aseiden osia, patruunoita ja muita tarvikkeita, syyttäjä sanoo. Syyttäjän mukaan rikollinen toiminta kesti melkein 16 vuotta.

Miehen syytteitä käsiteltiin perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Syytteet koskevat aikaa tammikuusta 2002 heinäkuuhun 2017, jolloin mies työskenteli ensin Hallin varuskunnassa Jämsässä ja sen jälkeen ilmasotakoulussa Tikkakoskella Jyväskylässä.

Yli 700 erityisen vaarallista patruunaa

Syyttäjän mukaan mies anasti Puolustusvoimilta vuosien varrella muun muassa yli 29  000 erilaista patruunaa, yli 7  000 luotia, useita rynnäkkökiväärin piippuja, kymmeniä kevyen kertasingon putkia sekä useita kiloja harjoitusräjähdemassaa.

Lisäksi mies oli syyttäjän mukaan hankkinut aseiden osia ulkomailta ja valmistanut niistä ampuma-aselain vastaisesti sarjatuliaseen. Miehen hallusta löytyi myös 730 kappaletta panssarin läpäisyyn tarkoitettua patruunaa, joita on pidettävä erityisen vaarallisina aseina, syytteessä sanotaan.

Suurin osa omaisuudesta saatiin takaisin

Miestä syytetään kahdesta törkeästä ampuma-aserikoksesta ja törkeästä palvelusrikoksesta. Syyttäjän mukaan miehen anastama omaisuus oli erittäin arvokasta. Varkaus oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, kun otetaan huomioon teon pitkäaikaisuus, omaisuuden laatu sekä se, että mies teki teon asemassa, joka edellyttää erityistä luottamusta, syyttäjä sanoi.

Suurin osa anastetusta omaisuudesta saatiin takaisin miehen hallusta.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään yhden vuoden ja neljän kuukauden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta.