fbpx
Uutiset Helsinki

Viranomaiset tavoittivat palauttamisensa jälkeen tapetuksi väitetyn miehen elossa Irakista – syytetty tytär vetoaa alisteiseen asemaansa perheessä

Syyttäjän mukaan Irakiin palautettua turvapaikanhakijaa ei tapettu ja hän on elossa. Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta palautetun miehen tyttärelle ja tämän ex-miehelle Suomen viranomaisten ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen petkuttamisesta. Tytär väittää toimineensa alisteisessa asemassa, jossa oli mahdotonta asettua perheen miesten ratkaisuja vastaan.
Helsingin käräjäoikeus aloitti maanantaina Irakiin palautetun turvapaikanhakijan väitettyyn surmaamiseen liittyvän huijausjutun käsittely. Kuva: Silja Viitala
Helsingin käräjäoikeus aloitti maanantaina Irakiin palautetun turvapaikanhakijan väitettyyn surmaamiseen liittyvän huijausjutun käsittely. Kuva: Silja Viitala

Helsingin käräjäoikeus aloitti poikkeuksellisen petoskokonaisuuden käsittelyn, jossa syyttäjä epäilee kahden henkilön aiheuttaneen tahallaan Suomelle väärän langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT). Syyttäjä vaatii kaksikolle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Valtionsyyttäjä epäilee, että palautetun irakilaismiehen tytär ja tämän entinen puoliso väittivät valheellisesti EIT:lle, että Suomen Irakiin palauttama mies joutui surmatuksi palauttamisen jälkeen.

Suomi oli evännyt mieheltä turvapaikan ja käännyttänyt miehen joulukuussa 2017.

EIT katsoi tuomiossaan marraskuussa 2019, että Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta. EIT määräsi Suomen maksamaan ihmisoikeusvalituksen tehneelle naiselle vahingonkorvauksena 20 000 euroa ja lisäksi oikeudenkäyntikuluja 4 500 euroa.

Suomi ei ehtinyt maksaa korvauksia, ennen kuin poliisi käynnisti asiasta rikostutkinnan.

Suomen viranomaiset pyysivät Irakin viranomaisilta oikeusapua selvittääkseen, oliko palautettu henkilö todella kuollut. Suomen viranomaiset tavoittivat kuolleeksi väitetyn miehen myöhemmin elossa Irakista.

“Nyrkin ja hellan välissä”

Palautetun irakilaismiehen tytär myöntää rikokset osittain.

Kirjallisessa vastauksessa nainen korostaa alisteista asemaansa perheessään. Tapahtumien aikaan hän oli avioliitossa ex-miehensä kanssa.

– Täysin alisteisessa asemassa, kirjaimellisesti nyrkin ja hellan välissä, nainen kuvailee kirjallisessa vastauksessa tilannettaan.

Hän kertoo kasvaneensa perheessä, jossa häntä on syrjitty ja alistettu sukupuolensa perusteella. Tästä johtuen hänellä ei kertomansa mukaan ole ollut mahdollisuutta esittää eriäviä mielipiteitä, vaan hän on ollut pakotettu tekemään niin kuin perheen miehet päättävät.

Naisen mukaan hänen isänsä, Irakissa asuvat sukulaisensa ja ex-puolisonsa ideoivat ja järjestivät kaiken valekuolema-asiassa. Oman kertomansa mukaan naisen ainoa motiivi perheen ja suvun miesten toimien hyväksymisessä oli epätasa-arvoinen asema perheessä ja oleskeluoikeuden turvaaminen Suomessa.

– Koska päämieheni asema on ollut hyvin epätasa-arvoinen ja alisteinen, ei hänen menettelynsä moitittavuutta – erityisesti kokonaisarvostelussa – voida arvioida samalla mittapuulla kuin keskivertokansalaista, kirjoittaa naisen oikeusavustaja kirjallisessa valituksessa.

Naisen ex-mies kiistää kaikki rikokset. Oman kertomansa mukaan hän ei ole osallistunut millään tavalla huijaamiseen tai ollut tietoinen siitä, että asiakirjat ovat vääriä.

Miehen kirjallisen vastauksen mukaan nainen on toiminut asiassa yksin tai ainakin ilman häntä.

Suomi voi hakea muutosta EIT:stä

Syyttäjä uskoo, että vuonna 1996 syntynyt nainen ja vuonna 1986 syntynyt mies syyllistyivät törkeään petokseen ja törkeään väärennykseen. Syyttäjän mukaan he antoivat sekä Suomen viranomaisille että EIT:lle totuudenvastaisia tietoja ja asiakirjoja.

Haastehakemuksen mukaan kaksikko valmisteli väärennetyn irakilaisen kuolintodistuksen ja kolme väärennettyä henkirikoksen tutkintaan liittyvää irakilaista asiakirjaa. Asiakirjojen mukaan irakilaismies tapettiin ampumalla Bagdadissa 17. joulukuuta 2017, eli heti palauttamisensa jälkeen.

Suomi oli tehnyt myös palautetun irakilaismiehen tyttärestä ja tämän lapsesta käännyttämispäätöksen. Kaksikko sai hallinto-oikeuden kumoamaan käännyttämisen, kun esittämällä väärentämänsä asiakirjat oikeudessa todisteena vainosta ja hengenvaarasta kotimaassaan.

Syyttäjän mukaan kaksikko käytti samoja väärennöksiä todisteina valittaessaan EIT:n ja väittäessään, että Suomi oli syyllistynyt ihmisoikeusloukkaukseen palauttaessaan irakilaismiehen kotimaahansa hengenvaaraan.

Epäillyt olivat jonkin aikaa vangittuina keväällä, mutta vastaavat nyt syytteisiin vapaalta.

Suomella on oikeus hakea uudelleentarkastelua EIT:n ratkaisuun. Ulkoministeriön mukaan se edellyttää ensin lainvoimaisia oikeuden ratkaisuja nyt käsiteltäviin rikosepäilyihin.

Oikeus on varautunut istumaan rikoskokonaisuutta kuutena istuntopäivänä helmikuun alkuun saakka. Oikeuden oli tarkoitus aloittaa jutun käsittely marraskuun lopussa, mutta istunnot peruuntuivat tuolloin sairaustapauksen vuoksi.

Myös media haksahti

Jos syyttäjä on oikeassa rikosepäilyissä, tuomioistuimet ja viranomaiset eivät ole olleet ainoita huijaukseen langenneita tahoja.

Irakilaismiehen palauttamisen jälkeen media uutisoi laajasti hänen väitettä kuolemaansa totena.

Syytetyt esittivät myös toimituksille väärennettyjä asiakirjoja väittäen, että kotimaahan palauttaminen oli johtanut siihen, että palautettu turvapaikanhakija oli tapettu. Ainakin Yle on myös julkaissut kuvia näistä väärennetyistä asiakirjoista.

Haastehakemuksen mukaan syytetyt pyrkivät käyttämään asian uutisointia suomalaisessa mediassa hyväkseen hallinto-oikeudessa hakiessaan naisen ja tämän lapsen oleskeluluvan kumoamista.

 

Juttu päivitetty kauttaaltaan 11.1.2021 kello 13.36

Menot