Uutiset

Syyttävä sormi osoitti saunanlämmittäjää

Olimme kaveriporukalla viettämässä mökkiviikonloppua ja savusaunan hiljalleen lämmetessä oli pitkin päivää heitetty vitsiä siitä, että sauna saattaa syttyä palamaan. Kun saunan kuistilta sitten illalla kuului huuto ”Nyt se palaa!”, tiesimme, ettei se enää ollut vitsi.

Tulipalo kuuluu niihin asioihin, joiden ei koskaan toivoisi sattuvan omalle kohdalle. Mutta vaikka tulipalo kuinka pelottaa, vakavilla asioilla vitsaillaan. Ehkä vitsailemisella yritetään pitää pelkoa loitolla.

Olen monta kertaa miettinyt, osaisinko toimia oikein ja järkevästi vai joutuisinko paniikkiin, jos tulipalo yllättäisi. Nyt sekin on tullut nähtyä. Kaikki tiesivät heti, että sauna oli oikeasti tulessa. Kenenkään ei tarvinnut sanoa muille, mitä siinä tilanteessa kuuluu tehdä. Kaikki tapahtui äkkiä. Muutamassa sekunnissa olimme kaikilla saatavilla olevilla astioilla nostamassa ketjussa vettä järvestä roihahtaneeseen saunaan.

Palokunnan tehtäväksi jäi purkaa savusaunan välikatto ja hoitaa jälkisammutus. Päällisin puolin sauna jäi ehyeksi. Se saatiin pelastettua nopealla toiminnalla, mutta paikallinen paloviranomainen ei meitä kiitellyt.

Palokunnan jo lopetettua oman työnsä mökin pihaan saapasteli palotarkastaja, jonka oma lauantai-illan vietto oli epäilemättä pahasti häiriintynyt. Hän katsoi asiakseen syyttää saunanlämmittäjää siitä, ettei tämä tiennyt, miten savusaunaa lämmitetään. Epäili myös, ettei saunaa ymmärretty lainkaan vahtia.

Palokunnan, ambulanssin tai poliisin soittamiseen paikalle tuntuu aina olevan iso kynnys, vaikka avuntarve olisi kuinka todellinen. Ehkä se on suomalaista vaatimattomuutta. Ei viitsitä vaivata muita asialla, jonka voi varmaan ihan hyvin hoitaa myös itse. Jos paikalle syystä hälytetyn viranomaisen asenne on syyllistävä, kynnys kasvaa entisestään.

On selvää, että jokin meni vikaan, kun sauna pääsi syttymään, sen me tiesimme syyttelemättäkin. Olimme säikähtäneet, ja olisimme kaivanneet palotarkastajalta hieman inhimillisempää asennetta.

Tulen karkaaminen hallinnasta pelästyttää aina. Se opettaa varmasti olemaan varovaisempi seuraavalla kerralla. Toki palonviranomaisen on hyvä toisinaan muistuttaa tavallista saunanlämmittäjää siitä, mitä kannattaisi oman turvallisuuden nimissä tehdä toisin, mutta syytteleminen ei auta ketään.

Palotarkastaja väitti myös, että savusaunat eivät yleensä koskaan pala. Kun kyseisestä tapauksesta kirjoitettiin paikallisessa lehdessä, samalle sivulle oli päässyt kaksi muutakin savusaunapaloa, joissa vahingot olivat olleet suuremmat. Me selvisimme säikähdyksellä, mutta opimme varmasti olemaan tulen kanssa entistä varovaisempia. Ja meidän polttamassamme saunassa saatiin sentään vielä hyvät löylyt kovaonnisen illan päätteeksi.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic