fbpx
Uutiset

Syytteessä olevat Kittilän kuntapäättäjät pysyvät hyllyllä - hallinto-oikeus hylkäsi kunnan hakemuksen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Kittilän kunnan hakemuksen, joka koski valtiovarainministeriön päätöstä pidättää 20 kuntapäättäjää luottamustoimistaan, kunnes heidän syytteensä on käsitelty ja tuomiot ovat tulleet lainvoimaisiksi. Kittilä haki täytäntöönpanon keskeytystä tälle päätökselle.

Hallinto-oikeuden mukaan ei ole tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella olisi aihetta ministeriön päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämiseen.

– Tämän vuoksi hallinto-oikeus hylkää hakemukset, päätöksessä sanotaan.

Varsinaisen vaatimuksen ministeriön päätöksen kumoamisesta oikeus ratkaisee myöhemmin.

Ministeriö pidätti kesäkuussa kuntapäättäjät toimistaan niin sanotun Lex Kittilä -lain perusteella. Laki sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon. Ministeriö vaati pidättämistä välittömästi.

– Päätös on laitettava heti täytäntöön, koska kunnan päätöksenteon laillisuus ja uskottavuus on vakavasti vaarantunut ja edellä mainittu oikeudenkäynti on alkanut. Esitutkinnassa on lisäksi useita muita kunnan päätöksentekoa koskevia asioita, ministeriön päätöksessä sanottiin.

Kittilän kunnanhallitus päätti valittaa päätöksestä, sillä sen mukaan Lex Kittilä on perustuslain vastainen.

– Tämä saatetaan asiallisesti muutoksenhakuun sen selvittämiseksi, onko oikeudellinen arviointi ollut kunnossa, sanoi Kittilän vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa STT:lle kesäkuussa.

Syytteessä Kittilän virkarikosjutussa on 27 nykyistä ja entistä kuntapäättäjää. Syytteet koskevat törkeää virka-aseman väärinkäyttämistä sekä osan kohdalla myös virka-aseman väärinkäyttämistä, työturvallisuusrikosta ja työsyrjintää. Ministeriön mukaan syytteet ovat poikkeuksellisia ja vakavia väärinkäytösepäilyjä. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Korjattu aiempaa uutista klo 16.56: Uutisessa kerrottiin virheellisesti, että hallinto-oikeus olisi hylännyt Kittilän vaatimuksen. Hakemus täytäntöönpanon keskeyttämisestä hylättiin, ei valitusta. Varsinainen valitus on yhä ratkaisematta.

Asiasanat

Menot