Uutiset

T-klubin seminaari urheilijan uralla

Hämeenlinnan Raatihuoneelle kokoontui lauantaina jälleen runsas osanottajajoukko kuuntelemaan T-klubin perinteisen valmennusseminaarin antia. Tällä kertaa yleisteemana oli ”Urheilijan ura, 10-vuotinen matka”.

T-klubi eli Hämeenlinnan Tarmon entisten yleisurheilijoiden yhdistys viettää kymmenvuotisjuhliaan ja seminaarien lisäksi se on panostanut paikallisten urheilijoiden tukemiseen.

Seminaarin avasivat liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri Tuomas Mäkinen Jyväskylästä ja hämeenlinnalainen fysioterapeutti Hanna Kanerva, jotka luennoivat yhteistyöstään urheilijoiden tukena. Lajivalmentaja Tommy Ekblom pohjusti puolestaan kestävyyden harjoittelusta.

Kanerva voitti urallaan 25 rytmisen voimistelun suomenmestaruutta ja edusti Suomea useissa arvokisoissa.

– Aloitin viisivuotiaana ja taitolajissa piti jo varhain harjoitella 3–4 tuntia päivässä. Myöhemmin harjoittelin myös Neuvostoliitossa, jossa harjoituksia oli yhdeksän tuntia päivässä, Kanerva kertoi.

– Fysioterapeutin konsultaatio olisi tarpeen 10–18-vuotiaille nuorille, jotta vääriä liikeasentoja ei syntyisi. Pilates-maailma muutti omaa ajatteluani. Kaikissa lajeissa liike on kolmiulotteinen ja perusvoimaharjoittelu pitää saada tasapainoon pienillä painoilla tehtävien toistojen kanssa.

Yksilöllisyyttä ja erikoistumista

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti avasi 448 ammattilaisottelun sekä 69 A-maaottelun kokemuksella joukkueurheilun maailmaa.

– Halu on rakentaa suomalainen seurajoukkue mahdollisimman hyväksi, mutta pohjatyössä on vielä paljon puutteita. Eurooppa-liigan lohkovaihe saattoi tulla liian aikaisin. Yksilö- ja kausikohtainen suunnittelu korostuu. Kentällä pitää kilpailla, ei vain selviytyä ja pelata.

– ”Ihan hyvälle” ei ole joukkuelajeissa käyttöä, niitä on paljon. Pienet asiat ratkaisevat ja pitää erikoistua. Määrän lakia ei voi huijata, toistoja vaaditaan tarpeeksi. Itse kehitin suunnanmuutospelaamista ja erikoistilanteita ja niille oli kysyntää. Tekniikkaharjoittelussa pitää tähdätä pelitaitoon, ei pomputteluun.

Seminaarin juontanut Petri Keskitalo päätti tilaisuuden vertailemalla pikajuoksija Hannu Hämäläisen kanssa kahden eri sukupolven urheilijakokemuksia. (HäSa)

Asiasanat