fbpx
Uutiset

Taajuusaluekartasta nousi kohu

Viestintäneuvos Olli-Pekka Rantala liikenne- ja viestintäministeriöstä kiistää väitteet Venäjän etupiiristä Suomen itärajalla.

-Etupiiri on väärä sana kuvaamaan suojavyöhykettä, jolle 800 megahertsin matkaviestinverkojen rakentaminen on rajoitettua. Syynä on se, että Venäjän ilmailun navigointijärjestelmät toimivat samalla taajuusalueella.

Suomi ja Venäjä pääsivät sopuun taajuusalueen koordinoinnista useiden vuosien neuvottelujen jälkeen elokuun lopulla. Rantalan mukaan on tavallista, että naapurimaat neuvottelevat uusien taajuusalueiden käyttöönotosta.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan oli suuri työvoitto, että nopeita neljännen sukupolven laajakaistaverkkoja päästään rakentamaan huomattavasti suunniteltua aikaisemmin. llman sopimusta 800 megahertsin matkaviestinverkkoja olisi päästy rakentamaan vasta vuonna 2015.

-Nyt käyttöön saatavalla taajuusalueella verkkojen rakentaminen on merkittävästi halvempaa kuin korkeammilla taajuuksilla. Lisäksi 800-alueen käyttöönotto edistää nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista taajamien ulkopuolelle, Kiuru hehkutti.

Venäjältä myönnytys

Taajuussopimukseen sisältyvillä rajoitteilla varmistetaan, ettei Venäjän ilmailun navigointijärjestelmille aiheudu häiriöitä raja-alueella.

-Taajuussopimus oli Venäjältä myönnytys sikäli, että ennen sitä käytännössä koko Suomi oli Venäjän radionavigointijärjestelmien suojavyöhykettä, Olli-Pekka Rantala muistuttaa.

-Ongelma poistuisi, mikäli Venäjäkin ottaa 800 megahertsin taajuusalueen matkaviestinverkkojen käyttöön. Tästä ei ole kuitenkaan tällä hetkellä mitään tietoa.

Sata kilometriä rajasta

Operaattoreille marraskuun alussa jaettuun muistioon liittyy kartta “alueesta, jolla on eriasteisia käyttörajoitteita”. Kartassa suoja-alue ulottuu noin sadan kilometrin päähän Suomen Itärajasta.

-Sata kilometriä on raja, jolla pahimmillaan käyttörajoitukset ovat mahdollisia, sanoo apulaisjohtaja Petri Lehikoinen Viestintävirastosta.

Viestintäviraston mukaan täysin kattavan matkaviestinverkon rakentaminen 800 megahertsin taajuusalueella on mahdollista 55 kilometrin päähän Venäjän rajasta. Parhaimmassa tapauksessa tukiasema voidaan rakentaa 12 kilometrin etäisyydelle rajasta, ja verkon asiakkaat pystyvät käyttämään päätelaitetta neljän kilometrin etäisyydellä rajasta.

-Mikäli 800 megahertsin taajuusalueen verkon rakentaminen ei ole mahdollista, voidaan nopeita yhteyksiä varten hyödyntää jo olemassa olevia korkeampia taajuuksia, Lehikoinen selvittää.

Lehikoinen mukaan Venäjä on solminut vastaavanlaiset taajuussopimukset Norjan, Baltian maiden ja Puolan kanssa. (HäSa)

KOMMENTTI: Tiedottaminen meni taas pieleen
Täytyy myöntää, että kohujuttu Venäjän etupiiristä Talouselämä-lehden maanantain verkkosivuilla pysäytti. Jutun otsikko puhui salatusta kartasta, ja heti heräsi epäily viranomaisten suomettumisesta.

Viestintäministeri Krista Kiuru tyrmäsi oitis puheet salailusta. Myös liikenneministeriö sekä Viestintävirasto tyrmäävät puheet etupiiristä.

Historian valossa etupiiristä puhuminen on räjähdysherkkää sytykettä, mutta vikaa on myös viranomaisissa. Jällen kerran tiedottamisessa epäonnistuttiin.

Kun taajuussopimus julkistettiin 29. elokuuta, liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa ei puhuttu mitään sadan kilometrin suojavyöhykkeestä. Viestintäviraston tiedotteessa kerrottiin, että täysin kattava 800 megahertsin matkaviestiverkko on mahdollista rakentaa 55 kilometrin päähän Venäjän rajasta.

Kohuttu karttakin tuli julkisuuteen vasta, kun operaattoreille jaettiin asiaa koskeva muistio marraskuun alussa.

Menot