Vaikka valtakunnallisesti perussuomalaiset jäivät mielipidetiedustelujen ennakoimista lukemista, Hämeenlinnassa ne toteutuivat.
Neljän vuoden takaiset kaksi paikkaa viisinkertaistuivat. Äänikuningattareksi nousi kesken kauden kokoomuksesta loikannut Lulu Riikonen.
Heti tuoreeltaan hän lupasi yhteistyötä kahden muun suuren, SDP ja kokoomuksen kanssa.
SDP:n äänikuningas Johannes Koskinen taas tulkitsi vaalitulosta siten, että protestiliikkeestä huolimatta äänestäjät uskoivat SDP:n linjaan turvata peruspalvelut ja työllisyys.
Kokoomuksen Sari Rautio taas muistutti, että nykyisessä valtuustossa on tehty hyvää yhteistyötä. Hän toivoi, että sama linja jatkuu seuraavassakin kokoonpanossa.
Koalitio jyllää
Keskusta näytti menettävän yhden paikan ja jäi perussuomalaisten jälkeen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi
Jälkikäteen voitaneen analysoida, johtiko neljän puolueen muodostama koalitio, Pro Hämeenlinna, keskustan paikkamenetykseen. Keskustaan perinteisesti äänestäneet eivät ehkä pitäneet kaikista koalitiokumppaneista.
Pro Hämeenlinnaan kuuluvat keskustan ohella perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit.
Vasemmistoliiton taustahahmo Jaakko Tiainen arvioi jo varhaisessa vaiheessa, ettei vasemmistoliitolle ollut ainakaan haittaa koalitioon kuulumisesta.
– Sitä paitsi olemme tehneet uudella tavalla vaalityötä ja meillä on hyviä nuoria ehdokkaita.
Vasemmistoliitosta onkin menossa läpi hyvin naisvoittoinen ryhmä, samoin kristillisdemokraateilta ja vihreiltä.
Vihreät olivat hyvin pettyneitä.
– Olimme liian realistisia. Kerroimme asiat niin kuin ne ovat, emme luvanneet mitään. Mutta kaikkein surullisinta on äänestysprosentin putoaminen noin alhaiseksi, Kirsi Ojansuu-Kaunisto harmitteli.
Paikkoja ei vielä jaettu
Perussuomalaiset ei voitonhuumastaan huolimatta vielä halunnut yksilöidä, millaisia luottamuspaikkoja ryhmä tavoittelee.
Tosin Ismo Soukola sanoi, että heillä riittää substanssia paikkaan kuin paikkaan. Lulu Riikonen arvioi, että hän voisi tavoitella luottamuspaikkoja, joilla naisia ei vielä ole ollut.
Hämeenlinnassa sellainen lienee valtuuston puheenjohtajan paikka, sillä takavuosina kokoomuksen Marja Leiponen oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja.
Toiset puolueet eivät vielä vaali-iltana halunneet ryhtyä jakamaan luottamuspaikkoja. Perinteisesti suurin puolue on ottanut kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden ja toiseksi suurin valtuuston. (HäSa)