Uutiset

Taantuma elvytti lemmikkieläinkauppaa

Pekan Akvaarion ovet käyvät tiuhaan, vaikka on vasta aamupäivä. Viimeisin taantuma elvytti lemmikkieläinkauppaa, kertovat myyjät Henna Falck ja Satu Mattila.

– Sama ilmiö on toistunut kuin 90-luvun lamassakin. Ihmiset ottavat taas enemmän lemmikkejä kuin aiempina vuosina, ja tämä heijastuu myös meille. Nyt on hamsteribuumi, Mattila toteaa.

Hamsterien lisäksi kaikenlaiset muutkin pikkujyrsijät ovat kova sana, kuten gerbiilit ja marsut. Myös vastustamattomat kanit vetoavat asiakkaisiin.

– Näitä kaikkia menee vähän kausittain. Jos koulukaverilla on joku eläin, lapset haluavat sellaisen myös itselleen. Tosin, alaikäisille emme myy näitä, vaan vanhemman pitää olla mukana, myyjät muistuttavat.

Pikku lemmikkejä eivät osta vain ylipuhutut vanhemmat, vaan yllättäen iso asiakasryhmä ovat myös nuoret aikuiset eli päälle parikymppiset.

– Moni sanoo, että haluaa esimerkiksi kanin, koska hänellä on ollut sellainen lapsena, tai sitten on juuri muutettu pois kotoa ja otetaan lemmikki, koska enää ei tarvitse kysellä lupia vanhemmilta, Falck ja Mattila sanovat.

Vain kotimaisia eläimiä
Linnutkin käyvät kaupaksi, eritoten undulaatit ja seeprapeipot.

– Niitä ottavat lähinnä vain todella harrastajat. Ne vaativat aika ison tilankin. Myös papukaijoja kysellään, mutta niitä meillä ei ole myynnissä, vaan ohjaamme asiakkaat kasvattajien puoleen. Matelijoiden kyselijät ohjaamme Faunattareen, joka Hämeenlinnassa niitä myy, Satu Mattila ja Henna Falck kertovat.

Pekan Akvaarioon ostetaan lemmikkejä myytäväksi vain kotimaisilta kasvattajilta tai yksityisiltä ihmisiltä.

– Paljon on puhuttu salakuljetuksesta ja siitä, että eläimiä kuljetetaan kyseenalaisissa oloissa maasta toiseen. Me emme halua olla siinä mukana, myyjät perustelevat.

Suuri osa eläimistä tulee pääkaupunkiseudun eläinkaupoista, jotka kasvattavat itse eläimet.

– Tällaiset eläimet ovat paljon käsitellympiä, eli ne eivät ole eläneet vain häkeissä, vaan ovat tottuneet ihmisiin eivätkä ole arkoja. Otamme vain poikasia, jotta ne sopeutuvat hyvin uuteen kotiin, he lisäävät.

Internet helpottanut tiedonsaantia
Enää lemmikkejä ei Henna Falckin ja Satu Mattilan mukaan osteta juurikaan hetken mielijohteesta ja ”mutku mä haluun” -pohjalta, vaan asiakkaat ottavat niistä etukäteen selvää.

– He ovat selvittäneet, mitkä ovat päivä- ja mitkä yöeläimiä ja ovat perehtyneet lajien hoitoon. Internet on helpottanut tiedon saantia. Jokaisella eläimellä on myös oma yhdistyksensä, jonka kautta saa tietoa ja hoito-ohjeita, Falck kertoo.

– Lemmikin ottamisen pitää olla aina harkittu päätös, sillä ne ovat eläviä olentoja. Vaikka lemmikin hankkisikin lapselle, sen hoito ei saa jäädä vain lapsen vastuulle, Mattila muistuttaa.

Lemmikkieläinostoksilla olevat Juha Linna ja Mari Liimatainen etsivät alle kouluikäisille lapsilleen syntymä- ja nimipäiväksi kahta gerbiilä.

– Mietittiin ensin akvaariota, mutta gerbiilit ovat helppohoitoisempia kuin kalat. Kalat vain uiskentelevat, mutta gerbiilit voi sentään ottaa käteenkin. Niistä on lapsille viihdykettä, kun vanha kissamme ei enää jaksa heidän kanssaan leikkiä, vanhemmat perustelevat valintaansa.

Asiakkaiden lisäksi Pekan Akvaariossa käy päivittäin paljon koululaisia vain ihastelemassa eläimiä.

– Kyllä mekin täällä on pikkutyttöinä käyty varmaan riesaksi asti, Henna Falck ja Satu Mattila nauravat.

Mattilalla on kaksi koiraa ja kissa. Falckilla puolestaan on koira, kaksi kissaa, akvaariokaloja ja marsu.

– Nälkä vain kasvaa syödessä, Falck virnistää. (HäSa)

Menot