Uutiset

Taaperotulva päivähoidon painajainen

Aikeet lasten kotihoidon tukiajan lyhentämisestä kolmesta ikävuodesta kahteen vuoteen saavat epäileväisen vastaanoton.

Jos valtio leikkaisi kotihoidon tukiaikaa säästösyistä, merkitsisi todennäköisesti sitä, että entistä useampi perhe hakisi lapselleen kunnallista päivähoitopaikka jo 2-vuotiaasta alkaen.

Hämeenlinnan varhaiskasvatuspalvelujen tilaajapäällikkö Seija Mäkinen ihmettelee, mitä säästöä kotihoidon tukiajan leikkaamisesta valtiolle syntyisi.

-Kotihoidon tuki on kuntien vastuulla, joten valtio ei sen leikkaamisessa suoraan säästä mitään. Vai onko ajateltu, että vanhempien töihin paluun aikaistuminen lisäisi verotuloja, hän miettii.

Hämeenlinnan kaupunki käytti viime vuonna kotihoidon tukeen ja kuntalisään noin 5 miljoonaa euroa, josta kotihoidon tuen osuus oli noin 4 miljoonaa.

Nykyisellään kotihoidon tukea maksetaan noin 700 perheelle.

-Kyllähän tämä olisi aikamoinen kauhuskenaario. Jos puolet näistä lapsista tarvitsee päivähoitopaikan, joutuisimme rakentamaan kaksi uutta isohkoa päiväkotia, Seija Mäkinen laskee.

Hänen mukaansa uusia päivähoitopaikkoja ei synny hetkessä, sillä työn pitäisi lähteä liikkeelle uusien rakennusten kaavoittamisesta alkaen.

Pienten ryhmissä enemmän hoitajia

Janakkalassakin päivähoitopaikat täyttyvät sitä mukaa kuin niitä vapautuu. Nykyisissä tiloissa tai ryhmissä ei suurta määrää uusia 2-vuotiaita pystyttäisi hoitamaan.

-Meillä Janakkalassa oli viime vuonna kotihoidon tuen piirissä kaikkiaan 375 lasta. Jos heistä esimerkiksi sata tulisi päivähoidon piiriin, merkitsisi se viittä uutta päiväkotiryhmää, laskeskelee Janakkalan varhaiskasvatusjohtaja Liisa Tonteri.

Tonterin mielestä nykyinen 3 vuotta on kotihoidon tuelle hyvä ikäraja.

-Sitä nuorempien hoitaminen päiväkodissa tarvitsee enemmän resursseja kuin isompien hoitaminen, hän vertailee.

Tonteri kertoo työssään oppineensa, että nykyajan vanhemmat haluavat, että tarjolla on vaihtoehtoja, joista voi valita itselleen sopivimman.

-Kotihoidon tuki tarjoaa perheille mahdollisuutta hoitaa pieniä lapsia kotona, hän muistuttaa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic