Uutiset

Taas lähdettiin kohti Haaparantaa

Harvoin on juna niin muistoja pullollaan kuin olivat sunnuntai-iltana Helsingistä kohti Tornio-Haaparantaa sotalapsia ja sotaveteraaneja kuljettaneet 15 vaunua.

Hämeenlinnan rautatieasemalta junaan nousi 13 Haaparannan tiistaisiin juhlallisuuksiin matkaavaa. Junaa odoteltiin tällä kertaa paljon iloisemmissa tunnelmissa kuin kuusi vuosikymmentä sitten. Porukalla kiiteltiin sitä, että sotalapset voivat nyt ilman sensuuria muistella yhteisiä kokemuksia, jotka etenkin vanhetessa ovat nousseet vahvoina mieleen.

Yhdeksänvuotiaana Ruotsiin lähteneen hämeenlinnalaisen Marja-Terttu Nummisen tuntemukset ovat varsin tyypillisiä.

– Nuorena ja elämän kiireisissä vaiheissa en huomannut, että sotalapsikokemuksilla olisi ollut kovin paljon vaikutusta. Vasta vanhempana tulivat kaikki ne haikeudet eteen ja oli pakko alkaa niitä käsitellä, Marja-Terttu Numminen kiteyttää monelle tutut tunteet.

Leo Partaselle toisten sotalasten tapaaminen ja toiminta omassa yhdistyksessä on ollut vapauttava elämys.

– Vihdoin löytyi paikka puhua yhteisistä kokemuksista, joita niin monet ovat kantaneet sisimmässään kautta vuosikymmenien. Minulla kului 63 vuotta ennenkuin pääsin purkamaan muistojani. Vieläkin itkettää, kun muistan kuinka äitini juoksi Kotkan asemalla junan vierellä ja kuinka äidin käsi vähitellen häipyi. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä elävämmäksi se muisto muuttuu. Enää en häpeä kyyneleitäni.

Sisarukset yhdessä reissuun

Sotalapsijuna saapui Hämeenlinnaan iltakahdeksan jälkeen ja pysähtyi puolen tunnin ajaksi.

Suuri osa matkaajista riensi tutkimaan asemarakennuksen seinällä aiemmin päivällä paljastettua muistoreliefiä, jota kiiteltiin niin suomen kuin ruotsinkielellä.

Hämeenlinnalainen Raija Santanen os. Käppi odotteli junan lähtöä yhdessä veljiensä Arvo Käpin ja Niilo Käpin kanssa hyvillä mielin. Junaan oli jo Helsingissä noussut Pentti Käppi, joka asuu nykyisin Göteborgissa. Aikanaan Ruotsiin lähti kaikkiaan viisi Käpin sisarusta. Yksi joukosta on jo kuollut.

Niin Raija Santanen kuin Jyväskyläsä asuva Arvo Käppi ja hämeenlinnalainen Niilo Käppi ovat aktiivisesti mukana sotalapsitoiminnassa. He arvioivat sotalapsikokemusten seuraukset pitkän päälle myönteisiksi.

– Opittiin tulemaan toimeen monenlaisissa tilanteissa, saatiin kielitaitoa ja ihmissuhdetaitoja. Meitä kohdeltiin Ruotsissa enimmäkseen hyvin, sisarukset listaavat plussapisteitä.

Yhdessä matkaan lähtivät myös siskokset Kyllikki Stark ja Raili Kallio. He samoin kuin lahtelainen Anne Piiparinen, Anneli Eskola, Risto Helin, Marja Salonen ja rintamaveteraani Viljo Salonen odottivat matkalta hyviä elämyksiä.

– Haaparannassa on varmasti hienot juhlallisuudet, tärkeää on nähdä muistomerkki, mutta kaikkein parasta on tehdä tällainen reissu yhdessä samoja tunteita kokeneiden kanssa, matkaajat tuumasivat.

Haaparannan tullinpuistossa paljastetaan tänään tiistaina 26.4. sotalapsipatsas. Tilaisuudessa ovat läsnä patsashankkeen suojelijat Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Suomen presidentti Tarja Halonen.

Päivän lehti

21.1.2020