Uutiset

Taas uusi pukuloukkaus: Nyt Martina Aitolehti poseeraa kiistellyssä puvussa

Jo parin viikon sisällä toinen malli pukeutuu väärennettyyn saamenpukuun. Viime viikolla kuohuntaa aiheutti, kun selvisi, että Suomen 1. perintöprinsessa Carola Miller aikoo edustaa Suomea epäaidossa lapinpuvussa lauantaina olevissa Miss Maailma -kisoissa.

Juuri kun oli ehditty kertoa, miksi saamelaiset pitävät epäaidon puvun käyttöä loukkaavana, uusi pukuloukkaus nähtiin torstaina päivällä Anna-lehden sivuilla.
Mallipersoona Martina Aitolehden blogissa julkaistiin torstaina juttu, jossa hän poseeraa useamman kuvan verran puvussa, joka ei todennäköisesti ole aito saamenpuku.

Blogipostaus on nimetty: Vältä tammikuinen paha olo – 5 vinkkiä joulunpyhiin.

Twitterissä blogipostaus on herättänyt närää muun muassa saamelaisvaikuttajien keskuudessa, ja postauksen otsikko onkin vääntynyt muotoon ”vältä pahaolo ja älä lue juttua”.
Pukua on kommentoinut muun muassa vuoden saamelaiseksi valittu ja Linnan juhlissa mukana ollut Outi Länsman.

Jo Linnan juhlissa Länsman kertoi Ylen Mikko Peltolan haastattelussa, miksi väärennetyn saamenpuvun käyttö pahoittaa saamelaisten mieltä. Hän sanoi ”ei kiitos” väärennettyjen pukujen käytölle.

– Saamenpuku on paljon muutakin kuin pelkkä asu. Se on hyvin henkilökohtainen, melkein kuin toinen iho. Jokaisella on henkilökohtainen suhde saamenpukuun, joten siitä syystä sen käyttäminen on aika tarkkaa, Länsman kertoi Ylelle.

Torstaina ennen kello 13.30 kuvat saamenpuku päällä olevasta Aitolehdestä oli poistettu. Anna-lehteä tai Marina Aitolehteä ei ole saatu tavoitettua kommentoimaan tapausta.
Anna-lehti pahoitteli tapausta myös Twitterissä.