Uutiset

Taas yksi ohimenevä ?tähdenlento?

Tiedämme, että jalkapallon naisten MM-kisat ovat menossa, eikö niin? Tiedämme, että ainakin Saksa ja Brasilia ovat perinteisesti kovia maita. Birgit Prinz ja Marta ovat jonkinmoisia maailmantähtiä.

Mutta tiedämmekö yhdenkään ottelun tulosta tai muistammeko edellisvuosien mestareita?

Suomessa ehkä kourallinen futisväkeä tietää. Saksassa tietää aika moni muukin.

Kaksi viikkoa sitten naisten MM-kisojen avausottelua Saksa-Kanada seurasi Berliinin olympiastadionilla 75 000 ihmistä ja television välityksellä 18 miljoonaa katsojaa.

Jo ennen kisojen alkamista pääsylippuja oli myyty lähes 800 000. Se tarkoittaa yli 80 prosentin täyttöastetta kisaotteluihin keskimäärin. Siis isoilla saksalaisilla stadioneilla, ei kyläkentillä.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatter hämmästeli näitä lukemia kisojen alkaessa.

-Se yllättää minut, että kisojen palkintopotti on vain kuusi miljoonaa dollaria. Asialle pitäisi tehdä jotain, Blatter totesi.

Blatter huomautti todenneensa jo 1995, että lajin tulevaisuus on naisissa. Vaan missä ovat olleet teot sanojen katteeksi?


Lisänäkyvyys ?tiukassa

Hämeenlinnan seudun naisfutisekspertiksi voi hyvällä syyllä kutsua Jussi Laihasta. Hän on valmentanut HJS:n B-tyttöjä ja naisia, myöhemmin myös Tampereen Ilveksen naisten liigajoukkuetta.

Laihasen tyttäret Taru ja Sanna ovat olleet kovia liigatason futaajia.

-Ylipäätänkin naisurheilulle soisi enemmän media- ja tv-tilaa. Mutta ei taida olla näköpiirissä. Kun talous on tiukalla, on vain entistä vaikeampi saada mitään rahaa naisurheiluun, Jussi Laihanen sanoo.

-Viitisen vuotta sitten Suomi pelasi EM-kisoissa hyvin, ja pari vuotta sitten oli EM-kotikisat. Luulisi, että sen jälkeen lajia olisi alettu noteerata paremmin, mutta eipä se nyt näy.

EM-kotikisat vuonna 2009 kyllä noteerattiin hyvin. Suomen raastava puolivälieräottelu Englantia vastaan oli huippuluokan jännäri, johon yli 7000 katsojaa Turun jalkapallostadionilla loivat oivan tunnelman. Kotikatsomoissakin moni todisti katkeraan 2-3-tappioon päättynyttä ottelua.

Osaltaan Suomen ongelma on maajoukkueen sukupolvenvaihdos. Laji tarvitsee karismaattisia tähtiä.

-Laura Österberg Kalmari on lähes maailmantähti – hänhän pelaa nyt jenkeissä ja on pelannut monta vuotta huippuliigaa Ruotsissa. Mutta maajoukkueen menestys on ollut huonompaa kuin vuosikausiin, Laihanen myöntää.

HJS:n naisjoukkueen päävalmentaja Juha Jakobsson kiteyttää asian yksinkertaisesti:

-Naisjalkapalloilu tarvitsisi omat litmaset ja hyypiänsä, Jakobsson toivoo.


Kultainen sukupolvi ?oli ja meni

Tavallaan Suomen naisjalkapallolla on jo ollut kultainen sukupolvensa. Vuoden 2005 EM-välieräpaikka on saavutus, joka ei hevin taida toistua. Tuolloin nostetta oli, ja osa joukkueen sankareista sai jopa kutsun Linnan juhliin.

Niin nopeasti yleisö on sen kuitenkin unohtanut. Nyt tuosta pelaajasukupolvesta on enää rippeitä jäljellä. 32-vuotias Österberg Kalmari sentään pelaa vielä.

Taru Laihanen on voittanut pari kertaa naisten liigan maalipörssin ja pelannut Saksassakin, mutta nyt 25-vuotiaana hän on pistänyt uransa toistaiseksi telakalle.

-Taru ei toistaiseksi pelaa, mutta jos kipinä syttyy uudelleen, hän saattaa palata, isä Jussi sanoo.

Syy on yksinkertainen: jalkapallo ei elätä, pikemminkin vain kuluttaa. Opiskelun hoitaminen samanaikaisesti on tärkeää.

-Ei Taru Suomessa pelatessaan koskaan ole saanut pelaamisesta palkkaa. Varusteita ja kulukorvauksia voi tulla, mutta ei niitäkään kovin paljon.


Kanavat ?hukassa

Minkä verran naisjalkapallon asiantuntija Jussi Laihanen sitten seuraa meneillään olevia MM-kisoja?

-Avausottelun katsoin. Eihän Suomen kanavilta muuta näekään. Ehkä joltain Eurosportin erikoiskanavilta?

Erikoiskanavilta tosiaan. Tänään sunnuntaina pelataan kaksi MM-puolivälieräottelua, mutta mikään Suomessa näkyvistä maksukanavista ei peliä tarjoa. Osaavat nettisurfaajat pystyvät löytämään lähetykset kiertoteitse netistä.

Pahasti näyttää siltä, että naisten jalkapallo pysyy jatkossakin lyhyiden tähdenlentojen varassa. Ellei kentälle saada kirmaamaan kahtakymmentä turboahdettua supermallia. (HäSa)