fbpx
Uutiset

Taas yksi Trumpin ministereistä eroaa – kotimaan turvallisuudesta vastaava Kirstjen Nielsen jättää tehtävänsä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hermostui Meksikon rajalle kerääntyneestä siirtolaisjoukosta ja pyysi ministeriään eroamaan.
Kirstjen Nielsen toimi kotimaan turvallisuudesta vastaavana ministerinä presidentti Donald Trumpin hallinnossa Yhdysvalloissa. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Kirstjen Nielsen toimi kotimaan turvallisuudesta vastaavana ministerinä presidentti Donald Trumpin hallinnossa Yhdysvalloissa. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hallituslähteiden mukaan erottanut kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin Kirstjen Nielsenin.

Trump vahvisti Twitterissä, että Nielsen jättää tehtävänsä. Presidentti on viime aikoina raivostunut Meksikon rajalle kerääntyneestä siirtolaisjoukosta.

Nielsen eroaa keskiviikkona 10. huhtikuuta. Hänen tilalleen virkaatekeväksi ministeriksi nimitetään Kevin McAleenan, joka on tällä hetkellä Yhdysvaltain tulli- ja rajavalvontaviraston johtaja.

Ovet käyneet ministerin paikalla

Kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin paikka on ollut tuulinen Trumpin reilun kahden vuoden hallinnossa.

Kevin McAleenan on jo neljäs henkilö virassa, kun lasketaan väliaikaiset ministerit mukaan.

John F. Kelly aloitti Trumpin hallinnossa kotimaan turvallisuudesta vastaavana ministerinä, mutta hänen pestinsä reilun puolen vuoden mittaiseksi.

Pidempään ei pestissä viihtynyt tuuraaja Elaine Duke, jota Nielsen seurasi lähes puolentoista vuoden ajan ennen potkujaan.

Ensimmäinen ministeri Kelly tosin siirtyi presidentin kansliapäälliköksi. Hän erosi viimeisimmästä virasta vuoden 2019 alussa, kun välit presidenttiin viilenivät.

Trumpin tiukka maahanmuuttolinja jatkuu

Yhdysvalloissa Trumpin tiukka maahanmuuttopolitiikka on jakanut kansaa. Perheenjäsenten erottamiset Meksikon rajalla suututtivat monia vuonna 2018. Viimeisimpänä Trump on pelotellut siirtolaiskaravaanin saapumisella Latinalaisesta Amerikasta.

Maaliskuussa 2019 rajavartijat laskivat 100 000 siirtolaisen pyrkineen Yhdysvaltoihin, mikä on korkein luku vuosikymmeneen. Monet väliamerikkalaiset ovat yrittäneet hakea Yhdysvalloista turvapaikkaa.

Erokirjeessään Nielsen pyysi kongressin ja oikeuden tukea maahanmuuttolakien tiukentamiseksi. Kongressi vastustaa Trumpin tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Trump on vaatinut muuria Meksikon rajalle. Hän julisti helmikuussa 2019 kansallisen hätätilan päästäkseen hätätilarahastoon käsiksi ja saadakseen rakentamiseen vaadittavat miljardit.

Kongressi ei ole suostunut rahoittamaan muuria.

Menot