Kolumnit Uutiset

Taattojen tasavalta

Edes wanhat towerit, ministerit Lauri Ihalainen ja Erkki Tuomioja eivät pysty aikuistamaan tasavallan hallitusta, vaikka he ovat taivaltaneet mukana alusta asti. Aina oikeassa oleva yleinen mielipide on, että maata hallitsee joukko kokemattomia ja intomielisiä nuoria. Korvantaustat eivät ole vielä kuivaneet ja jälki on sen mukaista.

Lyhyt uraputki on polveillut teinikunnasta osakuntaan, ehkä Tuhatkuntaan ja sitten eduskuntaan. Mielikuva, ansaittu tai ansioton, ruhjoo tietä veteraanien voittokululle kevään vaaleissa.

Tämän politiikan aarnipuut ovat aistineet ja ehdokaslistoilla on lakisääteisen kansaneläkeiän saavuttaneita pilvin pimein, myös Ihalainen ja Tuomioja.

Etenkin keskustassa vanha suola janottaa, revanssihenki sikiää gallupeista ja edellisvaalien tappiosta. Paluuta havittelevat muun muassa Kauko Juhantalo, Juha Mieto, Juha Korkeaoja. Paikkansa uusimista mielivät veteraanit Sirkka-Liisa Anttila, Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen sekä Brysselin kautta koukkaava Paavo Väyrynen.

Nämä metusalemit eivät peittele ministerihalujaan ja keväällä punnitaan, mikä mies on Juha Sipilä, lammas vai leijona.

Ikääntyminen näkyy jo myös leimallisesti yliopistokaupunkien akateemisen nuorison vihreässä puolueessa. Kun vielä muutama vuosi sitten puolueväki kokoontui, uutiskuvissa moni imetti ja kestovaippojen vaihtotiloihin jonotettiin. Ei imetä enää, vihreyskin on keski-ikäistynyt.

Pietari kielsi kolmesti mestarinsa ennen kukonlaulua, mutta Bjarne Kallis ja Toimi Kankaanniemi vain kerran. Kristillisten ex-puheenjohtajat kielsivät Päivi Räsäsen. Kallis on nyt kokoomuksen miehiä ja Kankaanniemestä sukeutui persu ja mielet palavat eduskuntaan.

Kankaanniemi muistetaan Ahon hallituksen pätkäministerinä, jonka paikkaa ei edes täytetty, kun hän löi oven kiinni. Miehen merkittävin valtiomiesteko oli jalo taisto salmiakkikossun aiheuttamaa tapainturmelusta vastaan. Kankaanniemi voitti taistelun, mutta hävisi sodan. Alko lopetti salmarin myynnin toviksi, mutta nyt sitä taas saa.

Keravan Berlusconi Eero Lehti ja Primulan merikotka Pertti Salolainen huitelevat jo hyvän joukon kahdeksattakymmentä, mutta kokoomusherrat eivät henno tehdä tilaa nuoremmille.

Veteraanit voivat luottavaisin mielin käydä vaaleihin. Suomessa on yli miljoona 65-vuotiasta ja he ovat uskollisimpia äänestäjiä. Pula-ajan lapsina he ovat tottuneet valvomaan etujaan.

Kun näin on, parjattujen ja tarpeettomina syöttiläinä pidettyjen kansanedustajien henkilökohtaisten avustajien rooli muuttuu. Sopivin koulutus avustajaksi on vanhustyöhön suuntautunut lähihoitaja, sillä juuri sellaiselle osaamiselle on pian kysyntää.

Omaa poliitikon uraansa pohjustavat valtiotieteilijät ja yhteiskuntaoppineet joutuvat väistämään taluttajia, joiden ponnistuksin tasavalta pysyy edes joten kuten tolpillaan.