Uutiset

Tahallaan tautiset ja kunniallisesti sairaat

Ihan hiljattain sairastuin äkäiseen keuhkoputkentulehdukseen. Sain lääkäriltä reseptin ja sairauslomatodistuksen.

Lähipiirissä sairauteni herätti asiaankuuluvaa empatiaa. Itsekin saatoin potea hyvällä omallatunnolla. Sairaushan ei toki ollut itse aiheutettu, vaan kavalan viruksen tekosia. Minä kun kuulun niihin kelpo kansalaisiin, jotka voivat kehua terveellisillä elämäntavoillaan.

Hyveellisyyttä huokuen voisin siis kuntosalikasseineni ja patikkakenkineni asettua siihen rintamaan, joka vaatii nostamaan ns. itse aiheutettujen sairauksien hoitokustannusten omavastuuta .

STT:n reilu viikko sitten julkistaman Taloustutkimuksen kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista haluaisi maksattaa alkoholin liikakäytön, tupakoinnin, liikalihavuuden ja liikkumattomuuden aiheuttamien sairauksien hoidon nykyistä enemmän sairastuneiden omasta pussista. Erityisesti miehet ja nuoret vaativat hulttiosairaita taloudelliseen vastuuseen vaivojensa hoidosta.

Kurkistus uutisen innoittamille nettikeskustelupalstoille paljastaa aiheen herättävän melkoisia intohimoja. Oman erinomaisuutensa tunnossa elävät keskustelijat kyselevät närkästyneinä, miksi heidän muka pitäisi kustantaa tupakoivien, juopottelevien ja läskejä surutta kartuttavien sohvaperunoiden elintapasairauksien hoito?

Siihen kysymykseen en osaa vastata, mutta ymmärrän, että vararikon partaalla sinnittelevien, ilman omaa syytään sairastuneiden tai vammautuneiden oikeustajua loukkaa ns. itse aiheutettujen sairauksien hoidon kustantaminen yhteiskunnan rajallisista varoista.

Silti uskon, että vaivojen ja tautien luokittelu itse aiheutettuihin ja itsestä riippumattomiin ja kustannusten omavastuun porrastaminen sen mukaan johtaisi arvaamattomiin seurauksiin.

Lääkäreille luokittelu toisi mielenkiintoisia haasteita vaikkapa arkista keuhkoputkentulehdusta potevan kohtaamisessa. Jos ilmenisi, että potilas on pinttynyt tupakoitsija ja siis itse vakain tuumiin pahentaa hengitystiehyittensä kuntoa, kirjoitettaisiinko hänelle terveyskeskuksessa tai työterveyslääkärin luona reseptin ohella myös maksulappu omavastuuosuudesta?

Mistä perittäisiin alkoholistien omavastuut? Mihin heidät kipattaisiin? Ilmeisesti samaan kastiin paatuneiden syöppöjen kanssa.

Ja mikä oikeastaan on itse aiheutettu sairaus?

Totta on, että alkoholisti hankkii kirroosinsa ja aivovaurionsa juomalla, mutta mikä on se tunne-elämän vamma tai psyykkinen sairaus, joka on johtanut juomiskierteeseen? Mikä saa toiset meistä ahtamaan itseensä ylettömät määrät rasvaista, suolaista ja makeaa syötävää? Miksi liikunta on joillekin ilon ja mielihyvän lähde, joitakin sohva pitää otteessaan? Onko kyseessä oikeasti oma valinta ja harkittu päätös? Miksi kaikki eivät ymmärrä olla hoikkia, raittiita ja liikunnallisia?

Kannatan lämpimästi valistusta ja sitä, että kansalaisia kannustetaan pitämään huolta itsestään eli terveydestään. Lenkkipolut, uimahallit, seurojen ja kansalaisopiston edulliset jumppatunnit ja liikuntakerhot ja työnantajan tuki henkilöstön liikuntaharrastuksiin ovat erinomaisia asioita.

Palkkion terveistä elämäntavoista saa hyvinvoinnin tunteena. Valitettavan usein hyvinvoinnin tunteeseen näyttää liittyvän myös ylemmyydentunto ja omahyväisyys.

tuula.heinanen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic