Uutiset

Tähän tulee maan suurin levysoitin

Hämeenlinnan kesäteatterissa näytellään levysoittimella, jonka äänivarsikin on neljä metriä pitkä.

Säät ovat hellineet Hämeenlinnan kesäteatterin lavasteita rakentavia Allu Vienolaa ja Mikko Liikasta. Näyttää vahvasti siltä, että Suomen suurin levysoitin valmistuu kuin valmistuukin Kaupunginpuistoon toukokuun loppuun mennessä.

Torstaina soittimen kuoret alkoivat jo hahmottua ja levylautanen pyörii näillä hetkillä. Nelimetrinen äänivarsi pääsee kohta tositoimiin.

– Teimme muovista taivaan ja siihen pilvet huhtikuussa teatterin verstaalla. Kaupunginpuistossa aloimme rakentaa levysoitinta heti vapun jälkeen, miehet myhäilevät.

Ideat lavastukseen ovat tulleet muualta, mutta Allu Vienola ja Mikko Liikanen vastaavat käytännön toteuttamisesta.

-Kyllä tämä monet muut hommat hakkaa mennen tullen. Jos sataisi vettä kaatamalla, voisimme kyllä sanoa ihan toisin, miehet naureskelevat.

Tapsa, Toivo ja rakkaus on näytelmä suomalaisen iskelmämusiikin isähahmosta Toivo Kärjestä sekä hänen ystävistään Tapio Rautavaarasta ja Reino Helimaasta. Vaikka näytelmä alkaakin Toivo Kärjen kuolemasta, ei luvassa ole synkistelyä. Toivo Kärjen taivas kun on hänen oma haavemaailmansa Eskalandia.

Ohjaaja Martti Töttölä halusi Kaupunginpuistoon Eskalandian.

– On aikamoinen haaste saada luoduksi taivas auringonpaisteiseen puistoon. Mielikuvituksella se kuitenkin onnistuu. On pakkokin onnistua, sillä rahaa ei ole koskaan paljon käytettävissä., Töttölä pohtii.

Ihan oma ongelmansa kesäteatterissa tulee olemaan se, kuinka esiintyjien tasapaino pysyy pyörivällä levylautasella. Töttölä suhtautuu asiaan rauhallisesti. Pääasia on, että pyörii.

-Levylautasta pyörittää lasten vanha karuselli, jonka sain halvalla, Töttölä tokaisee.

Levysoitin on Toivo Kärjen eli Perttu Pesän ohella kesäteatterin pääosassa, sillä se toimii näyttämönä. Orkesteri soittaa ikivihreitä pilvien keskellä ja koko komeutta reunustaa äänilevyrivistö.

-Idea levysoittimesta näyttämönä syntyi siitä, että Toivo Kärki oli todellinen levypomo. On kuitenkin ihan eri asia heitellä ideoita ja piirtää niistä hienoja kuvia kuin toteuttaa ne, Töttölä muistuttaa.

Paljon työtä vielä edessä
13. heinäkuuta ensi-iltansa saava Tapsa, Toivo ja rakkaus-näytelmään on myyty ennakkoon jo 6000 lippua. Töttölä uskoo, että katsojamäärät ylittävät 10 000 rajan. Kahtena edellisenä vuonna kesäteatteria on käynyt katsomassa yli 12000 henkeä.

– Enää ei ole sellaista oloa, että tekisimme Hämeenlinnassa kesäteatteria sydän kylmänä. Hyvät vuodet alkoivat vuonna 1999 ja teatterin maine on kiirinyt. Vie aikansa ennen kuin joku lyö itsensä toden teolla läpi, mutta kyllä se ennemmin tai myöhemmin tapahtuu.

Kesäteatterin lavastus valmistuu kesäkuussa ja näyttelijöiden harjoitukset alkavat täydellä rytinällä juhannuksena. Parhaillaan suunnitellaan puvustusta. Myös esityksessä keskeisellä sijalla oleva orkesteri on vetänyt ensimmäiset harjoituksensa.

– Elävä musiikki ja oma orkesteri on ollut alusta asti tavaramerkkimme. Siitä ei missään nimessä luovuta. Uskon, että moni tulee tänne juuri musiikin takia. Vaikka olemmekin jo käyneet läpi liudan musiikin tekijöitä, riittää meille kyllä näytelmiä vielä moneksi vuodeksi, Töttölä lupaa. (HäSa)

Mainos