Uutiset

Tahdon- ja sauvojen voimalla syövän ja kilojen nujertajaksi

-Kaikki tässä elämässä on todellakin mahdollista, kun vain oivaltaa välittää ja huolehtia itsestään.

Nämä viisaat sanat kuuluvat hämeenlinnalaiselle Elina Sulanen-Jokiselle, joka on päihittänyt syövän ja laihduttanut noin 50 kiloa yhdeksässä kuukaudessa.

Hän sairastui munuaissyöpään syyskuussa vuonna 2004 ja päätti samalla muuttaa elintapojaan. Tuolloin hän painoi 127 kiloa.

-Vaikka olen ammatiltani kokki ja olen täsmälleen tiennyt, miten syödä terveellisesti, en kuitenkaan sitä tehnyt. Päätöksen laihduttaa olin tehnyt jo ennen sairastumistani.

-Odottaessani leikkausta laihduin jo 20 kiloa. Se johtui ruokavalion muutoksesta. Leikkauksesta toivuttuani laihduin koko ajan lisää, hän muistelee.

Liikunta osaksi elämää

Tänä päivänä Elina Sulanen-Jokinen, 44, suorastaan pursuaa tarmoa. Liikunta kuuluu hänen jokapäiväiseen elämäänsä.

-Viime kesänä rupesin liikkumaan: kävelin, pyöräilin ja syksyllä löysin sauvakävelyn. Kuntosalille rohkenin mennä tammikuussa.

– Tammikuun lopussa koitin ensimmäisen kerran juoksemista ja pidin sitä ei-tervejärkisten touhuna. Parin kuukauden päästä jaksoin jo juosta puoli tuntia. Nautinto, jonka juoksemisesta saa, on tosi mahtavaa! hän hehkuttaa.

Tavoiteena on juosta Linna-hölkässä Hämeenlinnassa heinäkuun 7. päivänä 10 kilometriä. Hänen suurin intohimonsa on kuitenkin sauvakävely, jota Sulanen-Jokinen harrastaa ainakin viisi kertaa viikossa noin tunnin kerrallaan.

-Haaveena on, että kävelisin sauvoilla maratonin. Se menee ensi vuoteen, koska lääkäri sanoi, että on hyvä odottaa kaksi vuotta leikkauksesta, hän kertoo.

Juoksemassa hän käy kaksi kertaa ja salilla kolme kertaa viikossa.

Pitää elää tätä hetkeä

Elina Sulanen-Jokinen kertoo, että elämä maistuu tällä hetkellä oikein hyvälle: ruokavalio on muuttunut paljon terveellisemmäksi ja kevyemmäksi.

-Syöpä ja läskit eivät tapa, vaikka aluksi niin kuvittelin. Elämä on muuttunut paljon positiivisemmaksi. Pienet jutut ovat nyt niitä elämän suuria asioita. En vaihtaisi nykyhetkeä aikaan ennen sairastumista.

-Eläkäämme tätä päivää ilolla nauttien, koska huomista ei välttämättä olekaan. Koskaan ei ole liian toivotonta, Sulanen-Jokinen sanoo elämäniloa uhkuen. (HäSa)

Päivän lehti

11.7.2020