Uutiset

Tähtäimessä pitkä sopimuskausi

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) haluaa Suomeen poikkeuksellisen pitkän, kolmen vuoden, tuloratkaisun. Jos kattava ja maltillinen ratkaisu työmarkkinoilla syntyy, tasavallan hallitus on Kalliomäen mukaan valmis sitä tukemaan ”isoilla merkittävillä toimilla”. Mikäli työmarkkinoilla asiat takkuavat, hallitus joutuu vastaavasti tekemään paljon pienimuotoisia päätöksiä, varoittaa Kalliomäki.

Valtiovarainministerin vanavedessä oli äänessä pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Hän korosti pääministerin haastattelutunnilla, että työmarkkinoiden osapuolten asia on kantaa vastuu tuloratkaisusta. Vanhanen kuitenkin Kalliomäen tavoin lupasi hallituksen haluavan myötävaikuttaa tuloratkaisun syntyyn. Kahden vaikutusvaltaisimman ministerin puheet eivät jätä mitään epäselväksi: Vanhasen hallituksen tähtäimessä on pitkä, kattava, maltillinen ja verokevennyksillä tuettu tuloratkaisu.

Keskustelu seuraavasta tuloratkaisusta on kääntymässä yllättävän maltilliseksi ja rakentavaksi. Sekä ay-puoli että työantajat tuntuvat ymmärtävän aiempaa paremmin keskitetyn ratkaisun edut. Ratkaistavana on edelleen monia kipeitä ongelmia, mutta mitään ylivoimaisia esteitä ei edes Kalliomäen tavoitteleman kolmen vuoden sopimuskauden tielle ole kasattu. Kun hallitus löi omat korttinsa pöytään, työmarkkinajärjestön työ kaiken järjen mukaan helpottui: nyt ei kenenkään tarvitse arvailla hallituksen linjaa.

Hallitus ei ole liikkeellä pelkästään hyvää hyvyyttään. Sekä Vanhanen että Kalliomäki toki tietävät, että muun muassa hallituksen työllistyystavoitteille pitkä ja maltillinen tuloratkaisu on aivan elintärkeä. Vain taloudellisesti vakaissa oloissa hallitus pystyy taistelemaan työttömyyttä vastaan ja pitämään edes juhlapuheissa kiinni tavoitteestaan 100 000 uudesta työpaikasta tällä vaalikaudella.

Keskitettyjä ratkaisuja on aivan oikeutetusti arvosteltu, mutta niiden etuja ei ole aihetta unohtaa. Tilastokeskuksen tuoreen laskelman mukaan palkansaajien reaaliansiot kasvoivat alkuvuonna ennätystahtia, nopeimmin kahdeksaan vuoteen. Puheenjohtaja Lauri Ihalainen ei ole aiheetta korostanut, että SAK on pääasiassa tyytyväinen nykyiseen pitkään sopimuskauteen.

Veronmaksajain keskusliiton vertailun mukaan palkkojen verotus on Suomessa edelleen OECD-maiden vertailussa ankaraa. Syynä on erityisesti jyrkkä veroprogressio. Pääministeri Matti Vanhasen hallituksella on kaikki perusteet jatkaa Paavo Lipposen kahden hallituksen maltillista ja johdonmukaista veropolitiikkaa. Palkansaajien tuloverotusta keventämällä kannustetaan ihmisiä tekemään työtä. On vääristelevää kansankiihotusta väittää, että ahkeruuteen kannustaminen saattaisi vaaraan hyvinvointiyhteiskunnan peruspalvelut.

Antti Kalliomäen haave peräti kolmen vuoden sopimuskaudesta tuskin toteutuu. Aika saattaa olla sekä työnantaja- että palkansaajapuolelle yksinkertaisesti liian pitkä. Mitään häpeämistä ei olisi kahden vuoden tulosopimuksessa.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic