fbpx
Uutiset

Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland oli aiemmin kertonut tapahtumista eri versioita.
Diplomaatti Gordon Sondland toimii Yhdysvaltain EU-suurlähettiläänä. Hän asettui todistajan paikalle komitean eteen hyväntuulisena. Kuva: ERIK S. LESSER
Diplomaatti Gordon Sondland toimii Yhdysvaltain EU-suurlähettiläänä. Hän asettui todistajan paikalle komitean eteen hyväntuulisena. Kuva: ERIK S. LESSER

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland sanoi keskiviikkona edustajainhuoneen tiedustelukomitean julkisessa kuulemisessa, että presidentti Donald Trump määräsi hänet ja muut painostamaan Ukrainaa tutkimaan Trumpin poliittista vastustajaa. Sondland on keskeinen todistaja Trumpin virkarikostutkinnassa.

Sondland sanoi, että hän työskenteli vastentahtoisesti yhdessä Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin kanssa Ukrainaan liittyvissä asioissa “presidentin määräysten mukaan”.

Sondlandin mukaan Giulianin yritykset saada Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tutkimaan Trumpin poliittisia vastustajia oli “vastapalvelus” siitä, että Ukrainan johtaja pääsi vierailulle Valkoiseen taloon.

Suurlähettilään mukaan Giuliani halusi Ukrainan aloittavan korruptiotutkinnan ukrainalaisesta kaasufirmasta Burismasta, jossa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin poika toimi isänsä ollessa Yhdysvaltain varapresidentti.

Sondland on rikas hotelliyrittäjä ja hän on lahjoittanut suuria summia Trumpin vaalikampanjaan. Hänen mukaansa ulkoministeri Mike Pompeo oli tietoinen suunnitelmasta ja “kannatti täysin” heidän toimiaan Ukrainassa.

Trump pyysi kahta tutkimusta

Komitean tutkimus keskittyy heinäkuun 25. päivä käytyyn puhelinkeskusteluun, jossa Trump pyysi Ukrainan presidenttiä aloittamaan kaksi tutkimusta. Toisessa keskityttäisiin Bidenin poikaan, toisessa oli kyse salaliittoteoriasta, jonka mukaan Ukraina, ei Venäjä, olisi ollut takana vaikutusyrityksissä vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan.

Tiedustelukomitean puheenjohtajan Adam Schiffin mukaan Sondlandin todistus osoittaa, että Trump asetti henkilökohtaisen ja poliittisen etunsa Yhdysvaltain edun edelle.

Sondland on kertonut kaksi eri versiota tapahtumista, joten häneltä kysyttiin keskiviikkona tiukasti, kumpi on oikea versio.

Sondland muutti lausuntoaan

Sondland oli tärkeässä osassa, kun Trump yritti saada Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Bidenistä. Sondland sanoo, että hän ei alussa ymmärtänyt, että kohde oli entinen varapresidentti Biden.

Toisin kuin monet muut Trumpin lähipiiriin kuuluvat, Sondland on tehnyt yhteistyötä virkarikostutkinnassa.

Viime kuussa Sondland todisti suljettujen ovien takana, että hän ei nähnyt yhteyttä Trumpin tutkintakehotuksen ja Ukrainalta sotilasavun epäämisen välillä.

Joitakin viikkoja myöhemmin Sondland kuitenkin täydensi todistustaan kongressille. Sen mukaan hän muisti kertoneensa Ukrainan presidentin hallinnolle, että se ei todennäköisesti saisi 391 miljoonan dollarin sotilasapua, jos se ei julkisesti sitoutuisi Biden-tutkintaan.

Sondland ei myöskään kertonut kongressille puhelinkeskustelusta, jonka hän puhui Trumpin kanssa ollessaan kiovalaisessa ravintolassa heinäkuussa. Tästä kertoi toinen todistaja, ja puhelun uskotaan olevan yksi kysymysten kohde tänään keskiviikkona.

Sondland oli kertonut Trumpille tuolloin, että Zelenskyi ryhtyisi tutkimaan Trumpin ajamaa asiaa.

Menot