Uutiset

Tahtoo julkkikseksi!

Nyt riittää! Olen kerta kaikkiaan saanut tarpeekseni julkkiksista. Enkä mistä tahansa julkimoista, vaan nimenomaan näistä, jotka hinkuvat ja vinkuvat julkisuuden valokeilaan. Ja sitten kohta taas haluavat pois sieltä.

Koittakaa arvoisat julkisuuden henkilöt jo päättää. Kyllä teidänkin ammatinvalinnassanne on puolensa.

Julkisuus kiehtoo isoa osaa meistä. Suunnilleen joka toinen pikkukaupungin miss kalatori tai vuoden sadannen samanlaisen laulukilpailun voittaja kertoo halunneensa lapsesta asti julkisuuteen, viis siitä millä tavoin.

Perinteisesti julkisuuteen tullessa pitäisi osata jotain. Laulaminen, näytteleminen tai hyvältä näyttäminen ovat erinomaisia avuja julkisuuteen ryntäämisessä. Mutta jos mitään näistä ei nyt satu olemaan hallussa, suuri tahto, liian isot puheet ja paljaan pinnan esittely voivat myös riittää.

Julkisuuteen pääsy on julkkikseksi hinkuvalle kuin taivaan aukeneminen. Ainakin ensialkuun.

Aluksi tuore julkkis, joka vasta äsken oli tavis, haluaa esitellä toimittajille kotinsa, teinivuosilta asti seuranneen, spanielia muistuttavan poikaystävänsä ja lapsuuden valokuva-albuminsa. Sitten raikas julkku kertoo haaveistaan päästä televisioon juontotöihin ja pelastaa nälkämaan lapset.

Uusi julkisuuden henkilö paistattelee paikasta auringossa. Hän kertoo näkemyksiään maailman poliittisesta tilanteesta ja pohtii parisuhteen haasteita. Nuori julkku ei halua kysyä, ettekö tiedä kuka minä olen. Siksi julkkis tahtoo mahdollisimman moneen kansikuvaan ja tekee vaikka vähän arvelluttavampiakin siirtoja saadakseen riittävästi potkua uralleen.

Kun sitten julkku on vaihtanut kumppanin katseenkestävämpään ja saanut riittävästi VIP-kortteja sekä palstatilaa lehdissä, tuleekin eräänä päivänä se hetki, kun julkisuuden henkilö on saanut kertakaikkiaan tarpeekseen.

Nyt julkkis kertoo lehdissä, ettei jaksa katsoa kuvaansa jokaisesta kannesta tai lukea lehdestä mitä sanottavaa hänellä on. Julkkis haluaa rauhaan ja vain keskittyä omaan elämäänsä. Hän haluaa takaisin tavikseksi.

Pari kuukautta julkkis pysyykin poissa seurapiiriravintoloista eikä vastaa röyhkeiden toimittajien uteleviin puheluihin.

Sitten julkkis on valmis. Nimittäin antamaan jollekin hyvämaineiselle naistenlehdelle Sen haastattelun, jossa hän kertoo masennuksesta, uskoontulosta, laihdutuksesta tai päihdeongelmista. Samalla hän kuitenkin painottaa kärkkäästi, ettei halua levitellä itseään lehtien palstoilla ja palata julkisuuteen. Julkkis kieltää julkaisemasta kuvia, joissa hän horjuu kännissä kapakasta kotiin. Eikä enää tule kuuloonkaan, että julkku päästäisi valokuvaajia ja toimittajia elämänsä suuriin hetkiin. Ja siitä päivästä eteenpäin julkisuuden henkilö ei halua enää olla missään tekemisissä julkisuuden kanssa.

Hei, jos julkkismissi nai formulamiljonäärin, voiko joku kuvitella, ettei media kiinnostu asiasta? Ettei yksikään lehti haalisi kuvia häistä ja sen super-kuuluisista julkkisvieraista? Vastahan me hidasälyiset toimittajat olemme älynneet, että tuokin on nyt julkkis…

Hanna Käyhkö

kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja

hanna.kayhko@hameensanomat.fi