Uutiset

Tahtopoliitikko jälleen vauhdissa

Keskustan puoluekokous valitsee tänään puolueen presidenttiehdokkaaksi Paavo Väyrysen, 65. Suuren keskustalaisen juhlan nuotit on kirjoitettu etukäteen, tilaa on kuitenkin myös ehdokasta ylistäville sooloille.

Kenttäväki kehuu Väyrysen kokemusta, voimakasta tahtoa, laaja-alaista osaamista, pitkää uraa politiikassa ja oppivuosia Kekkosen ajan Suomessa.

Sivurooliin ei jää myöskään keskusta-aate. Väyrynen kehutaan alkiolaisen ajattelun johtavaksi tähdeksi – eikä vähiten juuri siksi täsmälleen sopivaksi seuraavaksi tasavallan presidentiksi.

Keskustan ja Väyrynen vaalijuna on yllättävän hyvässä vauhdissa, jos tilannetta peilataan muutaman kuukauden takaiseen.

Väyrysen ehdokkuus oli aluksi pelkkä vitsi – huono vitsi. Keskustan kunniapuheenjohtaja tietysti itse uskoi mahdollisuuksiinsa nousta jo kolmatta kertaa avaamaan tietä kohti Mäntyniemeä.

Lähtöruudussa hänen asemansa oli tukala yksin siksi, että hän putosi – lähinnä onnettoman vaalipiirin vaihtamisen takia – eduskunnasta. Myös keskustassa kysyttiin, millä näytöillä Väyrynen voisi olla puolueen ehdokas.

Vastaan nousi myös Väyrysen ikä. Puolueessa jupistiin, ettei menneen maailman konkari voi olla kasvojen pesuun pyrkivän puolueen ehdokas vaalissa, jolla on huomattavan paljon näkyvyyttä.

Keskusta yritti turhaan saada ehdokkaasta aikaan esivaalia. Kun sellaista ei syntynyt, tilanne arvioitaan puolueella kestämättömäksi, hämmentäväksi ja jopa häpeälliseksi.

Puoluejohdon tuska kasvoi syystäkin, mutta kuka nyt kysyy, mitä kautta ja miten Väyrysestä tuli presidenttiehdokas?

Keskustan kannatus on alamaissa – gallupien tulokset sykkivät niin punaista valoa, että synkimmissä arvioissa puolueen tulevaisuuden on arvioitua olevan uhattuna.

Väyrysestä on puolueen kokoavaksi voimaksi – tosin vain presidentinvaaleissa. Hänellä on vastustajansa, tätä enemmän kuitenkin kiihkeitä kannattajia varsinkin ruuhka-Suomen ulkopuolella.

Hänen valttinsa on tahtopolitiikka, sen nostaminen oman vaalikampanjansa ja keskustan politiikan johtavaksi teemaksi.

Keskustassa tahtopolitiikalla on tilaa, koska puolue on oppositiossa. Vallan ulkopuolella on varaa vaatia ja tahtoa, hallituksessa tilanne on tietysti aivan toinen.

Väyrynen on silti vaaleissa lähinnä ”kertakäyttöhyödyke”. Hänen opeillaan ja keinoillaan keskusta ei ratkaise päivänpolitiikkaan keskittyviä ongelmiaan.

Selvänä vaarana on keskustan leimaantuminen Väyrysen esilläolon myötä vanhoilliseksi ja myös vahvasti Eurooppa-vastaiseksi puolueeksi.

Mielipidekartoitusten valossa Väyrysellä on mahdollisuus kilpailla ensimmäisen kierroksen toisesta tilasta. Samasta tilasta kamppailevat SDP:n Paavo Lipponen, 70, ja perussuomalaisten Timo Soini, 49.

Kaikki tilat ovat tukevasti äänestäjien käsissä!