fbpx
Uutiset

Taide kiihdyttää suoliston toimimaan

Hämeenlinnan ensimmäinen taideraati arvioi paikallista nykytaidetta sunnuntaina Hämeenlinnan taidemuseolla.

-Taiteen tehoa ruuansulatuksessa on tutkittu ruotsalaisilla vanhuksilla, ja se todella tehostaa suoliston toimintaa. Tämän tilaisuuden jälkeen ei tarvitse nauttia ruuansulatusjugurttia, heittää kulttuuritoimittaja Jonni Roos Hämeenlinnan ensimmäisen Taideraadin juontaja.

Taidemuseon Lohrmann-rakennuksen aula on täynnä ihmisiä. Kahdeksan arvosteltavaa taulua ovat vielä peitettyinä, mutta taideraati istuu jo paikoillaan numerolaput kädessään.

Ars Hämeen ja Hämeenlinnan taidemuseon järjestämässä taideraadissa keskustelun kohteena on kahdeksan teosta Kontakti-näyttelystä.

Juoni kulkee niin, että raati saa yhden työn kerrallaan arvosteltavaksi. He näkevät työn, kuulevat sen nimen ja antavat pisteen kouluarvosanoin 4-10. Sen jälkeen jokainen saa lyhyesti kertoa, miksi moiset pojot. Vasta arvostelujen jälkeen paljastetaan teoksen tekijä.

Hämeenlinnan ensimmäisessä taideraadissa nykytaidetta arvioivat muusikko Karri “Paleface” Miettinen, kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, kaupunginjohtaja Tapani Hellstén, näyttelijä Henna-Maija Alitalo ja sanoittaja, taiteen keräilijä Vexi Salmi.

Niukan voiton vie Samuli Laurinollin esinekooste Koti-isä 40 pisteellä. Sen sijaan yleisö äänestää lopuksi omaa suosikkiaan. Ehdoton voittaja on Mari Isotalon Vedenjakaja.

Taideraati menestys

Minna Joenniemen vetämän Runoraadin ystävä, hämeenlinnalainen Risto Laakkonen tuli paikalle uteliaisuudesta.

-Tuntui kotoisalta. Tottakai tällaista voisi olla enemmän. Vilja Tammisen valokuva oli suosikkini, kun olen itsekin kuvannut, Laakkonen kertoi tilaisuuden jälkeen.

Janakkalalainen Riitta Meriläinen piti kovasti siitä, että julkisuuden henkilöt arvioivat tauluja, ja olivat eri yhteydessä kuin normaalisti. Janakkalasta tulleesta Eija Stenrothista oli mielekästä, että arvosteltavat työt olivat Ars-Hämeen taiteilijoiden töitä.

-Toivattavasti tällaista jatketaan.

Taidemuson johtaja Taina Lammassaari oli tyytyväinen tilaisuuteen.

-Yleisöstä aisti asiantuntevuuden ja ihmiset olivat otollisia eri mielipiteille. Tämä oli myönteinen kokemus ja kyllä tällaista voi olla tulossa lisää. (HäSa)

Kaikki arvioidut nykytaiteen työt ovat tiistaista asti esillä ja lainattavissa Taidelainaamossa Verkatehtaalla.

Menot