Uutiset

Taide syntyy luonnosta ja romusta

Omakotitalon pihassa seisoo metalliromusta kasattu ruostunut puu. Työtilaksi muutetun rakennuksen oviaukolla vastassa nököttää juurakko, johon on kiinnitetty marmorista muotoiltuja kääpiä.

Betonilattialla lojuvasta ratakiskon pätkästä on puolestaan aseteltu kasvamaan ihan oikeita kääpiä.

Renkolaisen kuvanveistäjän Riitta Kopran töissä materiaalit ja tekotavat saavat yhdistyä vapaasti.

-En ajattele, että töissäni olisi jokin tietty teema. Olen kuitenkin huomannut, että jutut vain liittyvät luontoon jollain tavalla, Kopra kertoo silmäillessään teoksiaan.


Pönötys ?pannassa

Työhuoneessa olevista töistä ainakin osa on esillä perjantaina avattavassa näyttelyssä. Kuvataideakatemiassa opiskelevan Kopran ja kuvataiteilija Jenni Forssenin yhteinen Luonnontila-näyttely on osa Renkoviikon tapahtumia.

Kaksi päivää ennen avajaisia Kopra ei vielä tiennyt tarkalleen, mitkä teokset päätyisivät esille. Teemoja ovat kuitenkin luonnon ja ihmisen väliset suhteet ja erilaiset tietoisuuden tasot.

Sekin oli varmaa, että perinteistä pönöttävää taidenäyttelyä Kopra ja Forssen eivät halunneet kasata.

Tavoitteena on, että näyttely ei näyttäisi taidenäyttelyltä.

-Tila vaikuttaa ripustukseen. Ei tätä hirveästi ole suunniteltu. Teostenkin on toimittava yhdessä, Kopra mietiskelee.


Romusta ?taidetta

Kopra näprää juurakkoa, jonka pinnan on lakannut tummanruskeaksi. Taiteilijan ideat saavat yleensä alkunsa valmiista materiaaleista.

Kuten puunjuurista.

-Taustalla on aina kaikki, mitä olen aiemmin tehnyt. Toivoisin, että tämä olisi sellainen pysähtymätön prosessi.

Edellisistä töistä syntyy seuraavia ja niin edelleen. Työskentelyyn ryhtyessään Kopralla on harvoin valmista kuningasajatusta. Parhaat ideat tulevat työskennellessä.

-Kiinnostavimpia materiaaleja ovat yleensä helposti löytyvät romut. Ne lojuvat nurkissa, kunnes keksin, mitä teen niistä.

Joskus ne jäävät vain lojumaan. (HäSa)