Uutiset

Taistelu liukkautta vastaan on taas alkanut

Yli 80-vuotiaan Teuvo Koskikunnaksen kauppamatka Hämeenlinnan Turuntieltä Hämeensaaren Citymarketiin sujui keskiviikkona verkkaisesti.

Syynä ei ollut pelkkä vanhuksen korkea ikä, vaan lähinnä hiekoituksen alla vaaniva liukkaus. Avukseen ja turvakseen hän oli ensimmäistä kertaa talviaikaan ottanut rollaattorin.

-Tuo jää on todella petollista. Aina on joku kohta, jota ei ole hiekoitettu. Sitä keikahtaa hyvin helposti ja voi lopuksi iäksi saada pahanlaisen lonkkavaivan, hissukseen edennyt Koskikunnas mietti.

Jalkakäytävättömät kadut hankalimpia

Kaupungin vastaava kunnossapitomestari Timo Niemi kertoi eilen, että hiekoitus oli käynnissä jo kolmatta päivää. Töitä painettiin iltamyöhään.

-Kaikki kalusto eli neljä autoa kiertää hiekoittamassa baanoja. Liukkaita ovat tällä hetkellä enää kolmosluokan kadut eli asuntoalueiden sivukadut. Uskon, että keskiviikkoillan aikana kaikki kadut on saatu hiekoitettua.

-Ongelmallisimpia ovat sellaiset alueet, joissa ei ole erillistä jalkakäytävää. Siellä katuja hoidetaan ajoteinä. Näitä alueita on esimerkiksi Myllymäessä ja Sairiossa, Niemi kertoo.

Normaalia paremmin kaupunki pyrkii hoitamaan kadut ja jalkakäytävät koulujen, keskussairaalan ja terveysasemien läheisyydessä.

Talvikunnossapidon määrärahoista Timo Niemellä ei ole tarkkaa käsitystä.

-Meidät pelastaa se, että ei tullutkaan samanlaista talvea kuin viime vuonna tähän aikaan. Määrärahat ovat ensi vuonna todennäköisesti vähän pienemmät kuin tänä vuonna.

Liukkausvaroitukset käynnykällä eivät sytytä

Suomessa kaikkiaan seitsemän kuntaa käyttää palvelua, joka varoittaa asukkaita tekstiviestillä liukkaista kaduista.

Palvelu on sen tilanneille kuntalaisille ilmainen, mutta maksaa kunnalle sen koosta riippuen 5 000-15 000 euroa.

Hämeenlinnan vastaavan kunnossapitomestarin Timo Niemen palvelu saa naurahtamaan.

-Emme ole edes harkinneet sellaista. Kuvittelisin, että järkevä ihminen, joka tietää, että on talvi, osaa katsoa lämpötilamittaria ja vilkaista ikkunasta ulos sekä arvioida, onko liukasta vai ei.

Palvelua on perusteltu muun muassa sillä, että jos yksikin lonkka säästyy, palvelu on maksanut itsensä takaisin, Mitä ajattelette siitä?

-Onhan sekin yksi näkökulma, Niemi toteaa.

Invalidiliiton mukaan liukastumistapaturmien vuoksi jää pysyvästi työkyvyttömäksi tai jopa menehtyy useita suomalaisia vuosittain. Kaatumistapaturmista aiheutuu vuosittain myös satojen miljoonien eurojen kustannukset, kun mukaan lasketaan sairaanhoidon kulut sekä työpanoksen ja hyvinvoinnin menetykset. (HäSa)