fbpx
Uutiset

Taitava Yle paikallisradioiden kimpussa

Paikallisradiot eivät ole paikallisradioita. Siispä niistä pitää tehdä paikallisradioita. Näin linjasi kansanedustaja Markku Laukkanen (kesk.) torstaina televisiossa, Ylen aamu-uutisissa.

Samoilla linjoilla on Satakunnan Kansassa liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Elina Nurmo. Paikallisuus on jatkossa “erityisen tärkeää”, hän korostaa.

Ennen kaksikkoa entinen liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd.) kepitti paikallisradioita kaupallisuuden synnistä.

Isokenkäiset eivät ole liikkeellä muuten vaan. Nykyisten paikallisradioiden toimiluvat umpeutuvat ja uusi radioaaltojen hakukierros käynnistyy joulukuussa, keväällä tasavallan hallitus tekee ratkaisun maan paikallisradioista.

Nykyisten paikallisradioiden yli on pyyhkäisemässä suuri muutoksen tuuli. Tai sitten ei. Puheet voivat olla pelkkää uhkailua.

Hyvällä tahdollakaan ei paikallisradioita pysty oikein puolustamaan. Paikallisuutta, joka todella oli syy perustaa pieniä radioasemia parikymmentä vuotta sitten, on ohjelmatarjonnassa vai nimeksi.

Paikallisuutta edustaa yleensä paikallisen toimittajan ääni, jolle edes siedettävä suomen taito on murheellisen tuntematon käsite. Radioaallot saastutetaan sanoilla merkeissä, toimesta, tiimoilta, taholta, osalta…

Asiaa aalloilla on vähän. Löysästä katkeamattomasta puheesta, jota läpänheitoksi kutsutaan, on ylitarjontaa.

Paikallisradioista tuli rehellisesti sanottuna jotain muuta kuin mitä alun perin odotettiin.

Mutta kenen asialla on varsinkin tiukkaa linjaa vetävä Markku Laukkanen? Hän on Ylen mies, entinen tv-toimittaja ja vieläpä entinen Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Paikallisradioita kurittamalla voi suosia Yleä. Kun pienet radiot ajetaan uusilla vaatimuksilla ahtaalle, Ylen radiokanavien pelitila tietysti kasvaa.

Onko peli reilua? Yle kerää rahat radiotoimintaankin pakkolupamaksulla. Paikallisradiot ovat kaupallisia yrityksiä, niiden on tultava toimeen itse hankkimillaan euroilla.

Eivätkä Ylen aallot kuulijoille yksiselitteisesti laatua tarjoile. Samaa kelvotonta kieltä ja tyhjänpuhumista suosii muun muassa Ylex “radion merkeissä”. Myös Ylellä on käytössä levy-yhtiöiden pussiin pelaavat soittolistat.

Miksi Luhtanen ei moittinut Yleä kaupallisuudesta?

Valtiovetoinen Yle osaa ajaa etuaan. Tästä kertoo paitsi paikallisradioiden jahti myös Hannu Olkinuoran nosto Ylen ulkopuolisen hallituksen puheenjohtajaksi.

Olkinuora on sanomalehtimies, entinen Alma Median pomo ja entinen Svenska Dagbladetin päätoimittaja.

Ylen keskeiselle paikalla nousi entisen kilpailevan leirin pomo.

Yleä voi onnitella loistavasta kaappauksesta!

Vanha kaava toistunee: pian Olkinuora on enemmän yleläinen kuin keskiverto yleläinen.

Vihjeen tulevasta Olkinuora antoi jo keskiviikkona Aamulehden etusivulla. Julkinen palvelu on Ylen tavaramerkki, hän julisti.

Mitä tarkoittaa julkinen palvelu 2000-luvun Suomessa? Urheilun vyörytystä kahdella tv-kanavalla?

Markku Peltonen

Ylen keskeiselle paikalle nousi entisen kilpailevan leirin pomo.

Menot