Uutiset

Taiteen peruskurssi avasi uusia näköaloja

Hämeenlinnalainen Irmeli Toivanen ja riihimäkeläinen Tuula Viuha haaveilivat pitkään taideopinnoista. Tervakoskelaista Aila Alamattilaa kaikenlainen käsillä tekeminen on kiinnostanut pienestä pitäen. Muutama vuosi sitten kolmikko aloitti taiteen perusopinnot Vanajaveden opistossa, ja uurastuksen tulokset ovat nähtävillä Hattulan Juteinitalon Vintillä.

Kolmikon stipendiaattinäyttely ”Kolme eri tekijää” koostuu Alamattilan akvarelli- ja pastellitöistä, Viuhan akryyli- ja öljyvärimaalauksista sekä Toivasen eri tekniikoilla toteuttamista maalauksista ja tilateoksista.

– Näyttelyn kokoaminen on ollut yllättävän rankkaa. Stipendiaattinäyttelyn ideana on se, että myös ripustus tehdään itse, kertoo Irmeli Toivanen.

-Kun tämä on ensimmäinen näyttely, ei tiennyt etukäteen, mitä kaikkea tulee vastaan. Onneksi mies oli auttamassa, mutten työt eivät olisi vieläkään seinällä, Tuula Viuha sanoo.

Työläs harrastus

Aikuisten taiteen perusopinnot kestävät Vanajaveden opistossa kolme vuotta. Naiset kertovat, että varsinkin ensimmäinen vuosi on työläs, sillä harrastus saattoi viedä kolme iltaa viikossa ja usein myös viikonloppuisin oli kursseja.

-Työelämä rajoittaa harrastuksia, mutta aion jatkaa maalaamista ja myös käsityökursseja mahdollisuuksien mukaan, Alamattila sanoo.

Toivanen ja Viuha olivat samalla kurssilla, ja porukka on pitänyt tiiviisti yhteyttä opintojen jälkeenkin. 13:lla kurssilaisella on yhteinen työhuone Poltinahon taidekasarmilla, ja yhdessä on käyty myös monissa näyttelyissä.

Näyttelyssä on esillä yhteensä 32 työtä, joista suurin osa on tältä vuodelta. Irmeli Toivanen arvelee, että jatkossa hän saattaa siirtyä esittävämpiin töihin. Tuula Viuha taas suunnittelee abstraktimpaa otetta.

-Kurssilla tehtiin paljon esittäviä töitä, elävää mallia esimerkiksi. Nyt voisi tehdä muuta.

”Kolme eri tekijää”-näyttely on esillä Parolassa Juteinitalon Vintillä 29. joulukuuta saakka kirjaston aukioloaikoina. (HäSa)

Menot