Uutiset

Taivaallista rauhaa siipoille ja yököille

Tapio Lahtinen

Näin kesällä saattaa kulua useitakin päiviä peräjälkeen niin, etten tule pohtineeksi, mitä viiksisiipoille ja korvayököille nyt kuuluu.

Niin levotonta on ihmisen elämä näinä aikoina. Niin monet muut nisäkässiskot ja -veljet, jopa geneettiset lähisukulaiset, vaativat huomiota ja huolenpitoa.

Viiksisiippa saa pärjätä omillaan. Samoin korvayökkö. Terveisiä vain molemmille sinne Aulangonniemeen, jos sielläpäin satutte lentelemään. Samoin kaikille muillekin uhanalaisille kolopesijöille.

Aulangonniemen korvayökköjen ja muiden alueella mahdollisesti oleskelevien lepakoiden suojelu kaipaa nyt kuitenkin huomiotamme, Hämeen Sanomat kertoi kuluneella viikolla.

Kaikessa kiireessä en ehtinyt muodostaa asiasta muuta mielipidettä kuin tämän: olisipa mukavaa, jos kiinalaiset ryhtyisivät suojelemaan meidän viiksisiippojamme ja korvayökköjämme.

Koko maailmahan jo suojelee hartiavoimin kiinalaisten pandoja. Ne ovat pörröisiä ja palleroisia ja jo siksikin niitä on kiva luonnonsuojella.

Ja mikä kivointa, ne ovat toisella puolella maapalloa eivätkä häiritse meikäläisiä kaavoitusprosesseja. Vaikka miten kynnet verillä täällä suojelisit kiinalaisia pandoja, se ei ensinkään haittaa maankäytön suunnittelua näillä rannoilla.

Korvayökkö taas on käsittääkseni pieni, ruma ja lähellä. Sen suojeleminen on hankalaa ja pitkäjänteisyyttä vaativaa, vähän niin kuin jalkapallojen ompelu ja lenkkitossujen valmistus eli työt, jonka niinikään olemme kansainvälisessä työnjaossa delegoineet Etäis- ja Kaukais-Aasian maihin.

Kun me suojelemme kiinalaisten pandoja, kiinalaiset voisivat puolestaan sieltä Kiinasta käsin suojella Aulangonniemen korvayökköjä ja viiksisiippoja.

Eihän niitä Kiinasta asti tosin näe, mutta eipä niitä juuri näe Hämeenlinnassakaan. Niitä voi hyvin suojella näkemättäkin. Sitä paitsi aika harva ihminen niin Kiinassa kuin Suomessakin lopultakin haluaa oikeasti ja kiihkeästi tavata korvayökön.

Ja kun suomalainen työ on muutenkin edullisinta tehdä Kiinassa, kai se koskee myös luonnonsuojelutyötä.

Panda on maailman tunnetuin etäeläin. Se on sopivan etäällä melkein kaikista suojelijoistaan. Muita kuuluisia etäeläimiä ovat valaat, hylkeet ja suippohuulisarvikuonot.

Kaupunkilaisille melkein kaikki eläimet ovat etäeläimiä, kaukana poissa, joten niiden suojelu sopii heille luontaisesti. Sudet suojellaan Brysselistä käsin, pandat ja sarvikuonot Lontoosta, Helsingistä ja muista maailman metropoleista.

Mikä olisikaan luontevampaa kuin Aulangonniemen korvayökkösten suojelu Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolta käsin?

Luonnonsuojelun kirjoittamattomien lakien mukaisesti suurin piirtein jokseenkin juuri täsmälleen siellä tietämys hämeenlinnalaisten korvayökkösten elintavoista ja tarpeista on laajinta ja syvintä.

tapio.lahtinen@hameensanomat.fi

Olisipa mukavaa, jos kiinalaiset ryhtyisivät suojelemaan meidän viiksisiippojamme ja korvayökköjämme.

Päivän lehti

5.8.2020