Kolumnit Uutiset

Täivaroituksia ja kirpunpuremia

Koulusta tuli jälleen täivaroitus.

Olen jo tottunut vuosittaiseen täivaaraan, mutta ensimmäinen hälytys oli aikoinaan yllätys. Siihen saakka täit olivat olleet minulle historiaa.

Tiheäpiikkinen täikampa oli muisto sota-ajalta, jolloin syöpäläisiä vastaan taisteltiin ahkerasti kampaamalla. Muistitiedon mukaan poloisten täipäiden päänahkaan hierottiin lamppuöljyä tai tärpättiä verenimijöiden tukehduttamiseksi. Pikkupoikien hiusmalliksi valikoitui kätevä puli, näin saivareet oli helppo havaita.

1940-luvun jälkeen täit muuttuivat melkein kansanperinteeksi. Täystuho-nimellä myyty hyönteismyrkky nimittäin viimeisteli syöpäläisten katoamisen pariksi vuosikymmeneksi.

Täystuho oli dikloori-difenyyli-trikloorietaanin eli DDT:n kauppanimi. Ravintoketjuissa rikastuva hyönteismyrkky kiellettiin myöhemmin Suomessa ja useissa muissa maissa.

Terveydenhoitajat vakuuttavat, että täiden ja muiden loisten leviäminen ei johdu huonosta hygieniasta. Epidemioita vain tulee ja menee.

Päiväkodeissa ja kouluissa päätäit leviävät useimmiten vaatenaulakoissa. Täit hyppivät piposta toiseen tai piposta uuteen päähän, jos lapsi nappaa naulakosta vieraan päähineen.

Täihäätöön ei enää käytetä tärpättiä, vaan hoitoshampoota. Ja se vanha kunnon täikampakin on tehnyt uuden tulemisen. Vaatteista ylimääräiset vieraat saa näppärästi hävitettyä pesukoneessa pyörittämällä tai pakastamalla.

Loismadotkin ovat tässä vuosien aikana olleet liikkeellä. Lapsen mukana on saatu koulusta kihomatovaroitus. Suomessa kihomato on yleisin matotautien aiheuttaja.

Langanohuesta matosesta selvittiin apteekin kuurilla. Helppoa oli, ainakin verrattuna 1950-luvun konstiin syöttää matohäädöksi raakaa sipulia.

Kirpuistakin on kokemusta. Päiväkodin pihalla lentelivät keväisin äkäiset lintukirput, joiden puremajäljet kutisivat kiusallisesti.

Lintukirppu voi talvehtia linnunpöntöissä, joten puraisun saa usein siivekkäiden kesävieraiden asumusten siivoaja tai puutarhatöissä puuhailija.

Luteisiin en ole vielä tutustunut. Olen silti valmiina, jos katala lutikka matkustaa meille jonkun reissaajan kassissa.

Navetanvintillä odottavat vanhat hetekat. Teräsjalkoja pitkin ei kiipeillä.