Uutiset

Taivaspaikka on rasvakammoisilta kielletty

Pizzapala näyttää ihan tavalliselta lounaalta. Ohuen siivun päällä on tomaattikastiketta, tonnikalaa ja juustoa. Palasen kaverina lautasella lepää kahta eri salaattia, tomaattia, kurkkua ja sipulia.

Mutta tämäpä ei olekaan mikään tavallinen lounas, vaan vähähiilihydraattinen ateria. Sellainen, jonka hiilareitaan vahtivat Jennifer Aniston ja Sarah Jessica Parkerkin voisivat syödä.

Café Carbo Tampereen Pyynikintorilla on Suomen ensimmäinen Atkins-henkiseen ruokaan erikoistunut kahvila. Paikan ruokalista on räätälöity alakarppaajille, eli ihmisille, jotka välttävät syömästä hiilihydraatteja.

Sokeri ja runsaasti tärkkelystä sisältävät ruoat, kuten peruna, pasta, riisi sekä vehnäleipä ja -leivonnaiset ovat karppaajilta kiellettyjä. Rasvaa sen sijaan saa syödä kursailematta – kunhan se on voita, oliiviöljyä tai muuta luonnonrasvaa.

– Rasva ei tee pahaa ihmiselle eikä edes lihota, jos sitä ei syö yhdessä hiilihydraattipitoisten ruokien kanssa, Café Carbon omistaja Reija Siitonen sanoo.

Suurin osa syö pakkopullaa

Hiilihydraatin englanninkielisestä nimestä (carbohydrate) nimensä napanneen Café Carbon ruokalista ei ensi vilkaisulla vaikuta erikoiselta. Kahvilassa on tarjolla esimerkiksi uunilohta ja pizzaa. Annokset on muutettu karppaajille sopivaksi esimerkiksi jättämällä pois vehnäjauho ja korvaamalla perunat kasviksilla.

Kahvilan hittituote on Taivaspaikka-niminen suklaakakku, jossa on viisi grammaa hiilihydraattia ja 350 kalorin verran energiaa – peräisin hasselpähkinöistä ja kaakaojauhosta.

Suurin osa Carbon asiakkaista ei kuitenkaan kärky Taivaspaikkaa. Heille maistuu paremmin pulla.

– Noin 30 prosenttia asiakkaista on karppaajia. Muut haluavat tavallisia ruokia, ja siksi leivon myös pakkopullaa. Mutta jos minusta olisi kiinni, määräisin hiilihydraateille haittaveron, Siitonen tuhahtaa.

Kahvilanomistajan mukaan vähähiilihydraattinen ravinto on ihmiselle luonnollinen, sillä sellaisella ruokavaliolla esi-isämmekin elivät.

– Kalorien laskeminen on kai peräisin 1980-luvun virheellisistä tutkimuksista ja amerikkalaisten rasvakammosta, Siitonen arvelee.

Osa-aikakarppaus ei onnistu

Karppaajapizza on hyvää. Tosin leseistä leivottu pizzataikina maistuu aivan samalta kuin mikä tahansa vehnäjauhopohja. En huomaisi eroa, ellen tietäisi syöväni vähähiilihydraattista vaihtoehtoa.

Jälkiruoaksi varattu appelsiinitryffeli sen sijaan on taivaallista, eikä vähiten täyteläisen voinmakunsa vuoksi. Sorbitolilla makeutettu herkku sananmukaisesti sulaa suuhun, mutta samalla tulee syyllinen olo. Pohjois-Karjala-projektin periaatteet sisäistänyt ihminen melkein tuntee, kuinka kookosrasva muuttuu läskiksi sisäelinten ympärille ja kalkkeuttaa heti perään sydämen verisuonet.

On silti houkuttelevaa uskoa, että jos söisin joka päivä näin, kropan ylimääräinen rasva sulaisi pois, verensokeri pysyisi tasaisena ja olo olisi energinen. Lisäksi saattaisin saada helpotusta allergioihin ja vatsakipuihin. Sellaisista vaikutuksista nimittäin puhuvat hiilihydraateille hyvästi heittäneet www.alakarppi.net -sivuillaan.

Mutta minun pitäisi valita joko pasta tai rasva. Valitulta linjalta ei passaisi lipsua, sillä hiilaripommin ja kookosrasvasta valmistetun tryffelin syöminen samalla aterialla ei hoikistuttaisi.

– Osa-aikakarppaus ei ole hyvä idea. Jos juo kahvin kanssa puoli kuppia kermaa ja syö perään pasta-annoksen, lihoo. Kaikkea ei voi saada, Siitonen toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic