fbpx
Uutiset

Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta

Miespari juhlisti avioliittoaan suudelmalla Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa perjantaina. Kuva: RITCHIE B. TONGO
Miespari juhlisti avioliittoaan suudelmalla Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa perjantaina. Kuva: RITCHIE B. TONGO

Taiwanin saarella elettiin perjantaina historiallisia hetkiä, kun 160 samaa sukupuolta olevaa paria antoi avioliittolupauksen. Missään muussa Aasian kolkassa homoliitot eivät ole olleet sallittuja.

Taiwanin parlamentti hyväksyi viime viikolla lain, joka avasi tien samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Taiwanilla oli käyty vuosien ajan kiivasta keskustelua homoliitoista. Konservatiiviset ryhmät vastustivat ankarasti uudistusta ja väittivät, että se on kansan tahdon vastainen.

Taiwanin hallitseva Demokraattinen edistyspuolue ajoi lainmuutosta. Taiwanin naispresidentti Tsai Ing-wen allekirjoitti lain, vaikka se mutkistaa hänen uudelleenvalintaansa ensi vuonna.

Perjantaina tunnelma oli korkealla Taiwanin homoyhteisössä, kun avioituneet parit askelsivat sateenkaaren väriselle matolle Taipein keskustan puistossa.

– Toivon että Taiwanin demokratialla ja ihmisoikeuksilla on aaltovaikutus Aasian muihin maihin, sanoi aktivisti Chi Chia-wei, joka toi samaa sukupuolta olevien avioliiton Taiwanin perustuslakituomioistuimen käsittelyyn vuonna 2017.

Ero Manner-Kiinaan on suuri

Perustuslakituomioistuin linjasi, että esteitä samaa sukupuolta olevien liitoille ei ole. Tämä johti lopulta uuden lain hyväksymiseen.

Manner-Kiinassa, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, ei homoliittoja hyväksytä.

Sama tilanne on Hongkongissa, joka palasi osaksi Kiinaa vuonna 1997 Britannian siirtomaakauden jälkeen. Hongkongissa on kuitenkin yhä oma parlamentti ja oma lainsäädäntö.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen salliminen kertoo, että Taiwan on Itä-Aasian vapaamielisimpiä alueita. Ero Manner-Kiinaan on suurin.

– Kerran ajattelin, että samaa sukupuolta olevien avioliiton salliminen Taiwanilla vaikuttaisi Kiinan hallitukseen, niin että se ottaisi huomioon vetoomuksemme, eräs kiinalainen kirjoitti Weibo-mikroblogisivustossa.

– Mutta sitten huomasin, että Taiwanilta tullut shokki teki hallituksesta entistä pelokkaamman ja se voimisti kurinpalautusta.

Menot