Uutiset

Takaisin mitalikantaan

Hämeenlinnalainen naisten lentopallo pelaa ensi kaudella Jukka Koskisen komennossa. Kokenut lentopallomies allekirjoitti HPK-naisten vuoden sopimuksen, jossa on optio myös seuraavista kausista. Koskinen on tullut liigassa tutuksi ensin Oriveden Ponnistuksen ja edelliset kolme kautta Liiga-Euran päävalmentajana.

Koskinen tulee Hämeenlinnaan ”mielenkiintoisilla aatoksilla”.

– Seura on varmasti erilainen kuin muut, joissa olen ollut. Ensi kausi on minulle 14. valmentajana, joten tuntumaa on muistakin. Siltä tuntuu, että HPK toimii aika paljon ammattimaisemmin kuin moni muu, Koskinen sanoo.

Koskinen sanoo suoraan, että mitali on aina hänen henkilökohtainen tavoitteensa. Hämeenlinnassa se käy hyvin yksiin myös seuran virallisen tavoitteen kanssa.

– Minulla on kolme kuivaa vuotta takana. Alkaa riittää, ettei pudotuspeleissä päästä eteenpäin. Kauden loppukoosteissa aina lukee, että olen ollut joka kerta mukana pudotuspeleissä, mutta itse en pidä vielä puolivälierää sellaisena. Eurassakin meillä oli nuoria pelaajia, jotka eivät koskaan olleet puolivälieriä pidemmällä. Vasta välieristä pelaajille voi tulla sellainen ajatus, että tänne haluan uudestaan, Koskinen muistuttaa.

Hakkuripeliä

Koskinen haluaa, että HPK:lla olisi mahdollisuus pelata enemmän miesten lentopallosta tuttua hakkuripeliä.

– Olisi mukava päästä myös naisten liigassa vihdoin sellaiseen tilanteeseen, että olisi olemassa vahva kakkos- ja ykköspaikan hyökkäys. Sellaista joukkuetta yritämme myös kasata. Usein joutuu kuitenkin miettimään, millaisia pelinappuloita joukkueessa on ja haettava sellaista peliä, että joukkueesta saa irti parhaan tuloksen, Koskinen sanoo.

HPK:n vielä julkaisematon joukkue aloittaa yhteisharjoitukset heinäkuun alussa.

– Sitä ennen joukkueella on touko-kesäkuulla fysiikkaohjelmat, joita pyritään jotenkin myös kontrolloimaan. Heinäkuun alussa olisi tarkoitus saada pelaajia kaupunkiin, että järkevä harjoittelu on mahdollista. Elokuun alussa alamme tehdä täystehollisesti pelillisiä juttuja. Naisten maajoukkueen mahdollinen jatkopaikka karsinnoissa tietysti sotkee kauden alun täysin, jos siellä on omia pelaajia mukana, Koskinen pyörittelee.

Koskinen on 13 valmentajakautensa aikana ehtinyt kokea eri hämeenlinnalaisia seuroja vastaan paljon katkeriakin hetkiä. Esimerkiksi HPK:n edeltäjän Vanajan RC:n viimeinen mestaruus vuonna 2008 oli dramaattinen. Koskisen valmentamalla OrPolla oli neljännessä ottelussa jo ottelupallo suomenmestaruuteen, mutta hämeenlinnalaiset siirsivät ratkaisun viidenteen peliin kotisaliinsa. Lopputulos oli Hämeenkaareen kotiyleisön riemuksi SM-kulta.

– Hämeenkaaressa on ollut monta mieleenpainuvaa ottelua. Tietysti vuosi 2008 oli katkera, kun meillä oli mestaruuspallo ilmassa, mutta sen pyyhki nopeasti mielestä pois pariksi vuodeksi. Mieleen on jäänyt se viides finaali Kaaressa. Noin tunti ennen ottelun alkua meidän kannattajamme pitivät sellaista meteliä, ettei pystynyt kunnolla puhumaan. Niissä peleissä oli usein paikallispelitunnelmaa, Koskinen muistaa.

Kokenut valmentaja

HPK:n toiminnanjohtaja Ville Kalliomäen mukaan HPK-naiset tietää, mitä Koskiselta saadaan.

– Saimme varmasti kokeneen valmentajan, jolla on pitkä kokemus sekä naisten että nuorten valmentamisesta. Yritämme saada sellaisen joukkueen kasaan, minkä Jukka haluaa, että pääsemme takaisin mitalipeleihin. Mitaliputki katkesi, mutta neljän parhaan joukossa on oltu mukana kuusitoista vuotta. Tämä vuosi herätti meitä vähän, Kalliomäki sanoo.

Kerholla on valmiit sopimukset viiden pelaajan kanssa, mutta julkaisukelpoisia ovat vain Marina Skenderin ja Noora Venhon jatkot.

– Ensi viikolla saadaan jo ensimmäisiä uutisia. Joukkueen runko alkaa olla pikkuhiljaa kasassa. Edellisestä joukkueesta jatkaa varmasti muitakin, mutta sopimukset eivät vielä valmiita julkaistavaksi. Harvoin olemme kuitenkaan olleet tässä vaiheessa kevättä näin hyvässä tilanteessa, Kalliomäki sanoo. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic