Uutiset

Takala ja Maimonen vauhdissa maanteillä

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miika Takala ja Kunto-Pirkkojen Jarno Maimonen olivat letkeällä menopäällä sunnuntaina Turengissa juostuissa Suomen Veteraaniurheiluliiton SM-maantiekisoissa. Takala oli nopein 35-vuotiaiden 10 kilometrin kisassa ja Maimonen 35-vuotiaiden puolimaratonilla (21,1 kilometriä). Molemmat olivat myös matkojensa koko letkan ykkösiä.

Takalan voittoaika oli 31.43.83. Kympillä toiseksi kovinta kyytiä piti 40-vuotiaiden sarjan voittoon kirinyt Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Jaakko Kero, joka kurvasi maaliin ajassa 33.05.99. Kolmas oli Virtain Urheilijoiden Marko Leppämäki (sarja M40) ajallaan 35.52.13.

Maimosen aika puolimaratonilla oli 1.13.30. Vantaalaista KU-58:a edustava Petri Juuti (M35) ylsi toiseksi ajallaan 1.15.00 ja Sjundeå IF:n Marko Heiskanen (M40) kolmanneksi, aika 1.15.18.

Naisten kympin kisan nopein oli Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Katja Järvelä. Hauholaislähtöinen Järvelä kilpaili 40-vuotiaiden sarjassa ja kellotti ajan 38.30. Naisten puolimaratonin ykkönen oli puolestaan loviisalainen Johanna Lindholm. Porvoon Urheilijoita edustanut Lindholm (N40) selvisi urakastaan ajassa 1.22.

Miika Takala jahtasi Harvialan kevyen liikenteen väylällä Jaakko Keron Suomen ennätysaikaa 31.20. Aivan tavoitteeseensa mies ei kuitenkaan päässyt.

– Ensimmäinen kilometri taisi olla liian kovaa vauhtia. Se taittui aikaan 2.58. Sen jälkeen etenin noin 3.07:n tahtia, mutta vielä kääntöpaikalla puolimatkassa olin ennätystahdissa ajalla 15.39. Ennätyksen olisi vaadittu noin 3.05:n vauhtia. Tällä kertaa nimittäin juoksin vain aikaa, 35-vuotias Takala myönsi.

Takala ylsi sunnuntaina uransa ensimmäiseen veteraanisarjojen Suomen mestaruuteen. Miehen syksyn päätavoite on kuitenkin viikon kuluttua Jyväskylässä juostavalla SM-maratonilla.

– Tavoitteenani on mestaruus, mutta ainakin Lewis Korir taitaa olla liian kova vastustaja. Ennätykseni on 2.21, ja nyt lähden jahtaamaan noin 2.25–2.30 loppuaikaa. Turengin kisa oli viimeinen kova puristus ennen Jyväskylää, Takala sanoi.

40-vuotiaiden mestaruuteen pistellyt Jaakko Kero on potenut tänä kesänä jalkavaivaa. 28 SM-mitalia nuorten sarjoissa ja yleisessä sarjassa saavuttanut kestävyysjuoksija alkaa olla kuitenkin taas kunnossa.

– Aloitin harjoittelun vasta pari viikkoa sitten. Selvää toipumista on kuitenkin jo havaittavissa, 41-vuotias Kero sanoi.

Myös naisten kympin voittaja Katja Järvelä tähtää Jyväskylän SM-maratonille. Turengissa meno oli jo aika irtonaista.

– Juoksin viikko sitten kympin minuutin hitaammin. Mestaruus oli tänään iloinen yllätys. Tästä on kiva lähteä jahtaamaan maratonille viimevuotista aikaani 2.59, 40-vuotias Järvelä suunnitteli.

Maimosella hyvä aika

Puolimaratonin voittoon kirinyt 38-vuotias Jarno Maimonen oli hänkin tyytyväinen sunnuntain kisaansa. Ennätyksensä 1.11.23 mies juoksi 15 vuotta sitten, mutta kyllä sunnuntainakin näytti kulkevan ihan mukavasti.

– Kolmen viikon kuluttua juoksen Berliinin maratonin. Siellä pitäisi yltää jo noin 2.35:n aikaan. Ennätykseni on 2.42, Maimonen sanoi.

Kovaa kuntoa uhkuu myös Johanna Lindholm, joka ylsi sunnuntain kisassa lähelle ennätystään.

– Nyt meni 1.22 ja enkkani on 20 vuoden takaa 1.21.58. Tavoittelin tänään vain noin 1.25:n aikaa, mutta sehän alittui oikein reilusti. Pelkäsin nimittäin kramppeja, sillä puolenpäivän jälkeen alkoi olla jo aika kuuma, Lindholm muistutti.

Myös kantahämäläiset veteraanit ylsivät mestaruuksiin sunnuntain kisoissa. Janakkalan Janan Ismo Ylenius voitti 30-vuotiaiden 10 kilometrin mestaruuden ajalla 38.18,0. Hämeenlinnan Tarmon Hanna Laurila voitti puolestaan N75-sarjan kympin kultaa ajalla 1.19.6.

Puolimaratonilla M55-sarjan ykkönen oli Hämeenlinnan Kisan Eero Lehtinen. Hän ylsi aikaan 1.22.06.

Turengin Sarastuksen isännöimissä veteraanien SM-maantiekisoissa oli mukana kaikkiaan noin 360 juoksijaa. 230 kilpaili kympillä ja 130 puolimaratonilla. Mestaruuksista kilpailtiin 30–90-vuotiaiden sarjoissa. Myös joukkuemestaruuksista juostiin Janakkalassa.

– Talkoolaisia meillä oli kaikkiaan nelisenkymmentä. Heistä suurimman kiitoksen ansaitsee järjestelypäällikkömme Seppo Kettunen, joka paiski töitä muun muassa kirvesmiehenä ja vaikka missä roolissa. Kisat sujuivat kaikin puolin ihan hyvin – sääkin oli mitä parhain, ihasteli kilpailunjohtaja Harri Lehtonen. (HäSa)

Asiasanat