Uutiset

Takapiharäiskijät harmittavat airsoftin tosiharrastajia

Hämeenlinnalaisen airsoftaajien yhdistyksen puheenjohtaja Kasper Ojala on harmissaan takapihoilla ja puistoissa airsoft-aseilla räiskivistä lapsista ja nuorista. Hänen mukaansa räiskijät pilaavat lajia vakavasti harrastavien mainetta.

Toissa viikonloppuna Ruununmyllyn koululla ammuttiin aidan takaa noin viiden metrin etäisyydeltä airsoft-aseella ekaluokkalaista tyttöä jalkaan.

-Jos vanhemmat hankkivat lapsilleen airsoft-välineitä, he voisivat myös tuoda lapset harrastuspaikoille. Meillä on kaksi pelialuetta, jotka ovat ympärivuotisessa käytössä, Ojala sanoo. Hän arvioi, etteivät vanhemmat tiedä tai välitä, mitä lapset kuulapyssyillä leikkiessään tekevät.

Airsoft-kuulapyssyt ovat ulkonäöltään erilaisten oikeiden aseiden täydellisiä kopioita. Ne ampuvat ilmanpaineella pyöreitä muovikuulia, jotka ovat lähietäisyydeltä vaarallisia. Pyssyt ovat kuitenkin leluja, jotka eivät vaadi minkäänlaisia lupia. Niitä ei myydä alle 18-vuotiaille, mutta vanhemmat ostavat niitä lapsilleen. Alaikäinen voi omistaa airsoftaseen vanhempansa luvalla.

Jotkut airsoftaajat ovat sitä mieltä, että laji pitäisi sallia vain yli 18-vuotiaille, eikä aseita saisi myydä marketeissa vapaasti, vaan ainoastaan erikoisliikkeissä.

Harrastajat hakevat jännitystä

Kasper Ojalan mukaan järjestäytyneet airsoftaajat käyttävät taisteluissaan aina hyväksyttyjä suojalaseja tai kasvomaskeja, jotteivät silmät vaarannu. Myös muita erilaisia suojavarusteita on saatavissa, mutta yleensä harrastajat käyttävät tavallisia ulkoiluvaatteita. Läheltä ammutusta muovikuulan osumasta voi tulla muutaman päivän kestävä mustelma.

-Airsoftaamisessa on kysymys taistelusimulaatiosta, josta ei aiheudu vaaraa osallistujille eikä sivullisille. Mukana on 8-60-vuotiaita, mutta keskimääräinen harrastaja on noin 16-vuotias poika. Tyttöjä ja naisia on mukana, mutta vain vähän.

-Tärkeintä on kavereiden kanssa yhdessä toimiminen ja taistelun aiheuttama jännitys. Jotkut harrastajat varustautuvat mahdollisimman aidon kaltaisesti ja jäljittelevät taisteluita oikeita yksiköitä. He saattavat myös keräillä aseita ja varusteita, Ojala kertoo. Varusteiden keräily eli geardoilu on melkein oma harrastuksensa.

Satakunta tosiharrastajaa

Linnasoftissa on viitisenkymmentä jäsentä. Kasper Ojalan mukaan lajin tosiharrastajia on Hämeenlinnan seudulla satakunta, sillä kaikki yhdistyksen ratoja käyttävät eivät ole sen jäseniä. Radoille onkin vapaa pääsy. Takapiha-ammuskelijoita Ojala arvioi olevan satoja, mutta lukumäärää on mahdoton määritellä.

Ojala toivoo takapiha-ammuskelijoiden tulevan Linnasoftin ohjattuihin peleihin.

Kuulapyssyjä ei myydä eikä luovuteta alle 18-vuotiaille. Se perustuu järjestyslakiin, joka myös kieltää aseen näköisten lelujen kanssa heilumisen yleisillä paikoilla. Puistoissa ja koulujen pihoilla villisti airsoftaamista harrastavat muksut ovat siis luvattomilla asioilla.

Hämeenlinnan poliisissa muistetaan viime vuosilta yksi tapaus, jossa kuulapyssyllä auton ja rakennuksen ikkunoita särkenyt nuori mies menetti lelunsa valtiolle ja sai sakot. Viime aikoina valituksia villeistä airsoftaajista ei ole kuulunut.

Minipyssystä raskaaseen konekivääriin

Airsoft-pyssyt ovat leluiksi melkoisia laitteita. Esimerkiksi noin 130 euron hintainen kivääri ampuu kuulia 125 m/s lähtönopeudella, ja pyssyn kantamaksi sanotaan satakunta metriä. Yleensä aseissa käytetään 0,2-0,4 gramman painoisia kuulia.

Mitä voimakkaampi ase, sitä painavampia kuulia käytetään ja sitä tehokkaampia aseet ovat. Kuulien halkaisija on yleensä kuusi milliä, mutta on myös kahdeksan millin kuulia ampuvia pyssyjä. 8-milliset pyssyt ovat harvinaisia.

Kuulapyssyjä on kämmeneen sopivien erillislaukauksia ampuvien miniaseiden kopioista monipiippuisten satoja laukauksia minuutissa ampuvien konekiväärien kopioihin.

Pyssyjen hinnat vaihtelevat markettien muutaman euron pyssyistä jopa tuhansien eurojen aseisiin. Harrastajien perushankinta on 150-400 euron pyssy. 2700 kuulan purkki maksaa 12-15 euroa kuulan materiaalista riippuen. Biohajoavat kuulat ovat kalliimpia. (HaSa)

Menot