Uutiset

Takkulasta tuli pelkkä lastu laineilla

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula vastasi viikonvaihteen poliittisesta pommista. Pitkän linjan keskustavaikuttaja kannattaa presidentinvaaleissa kristillisten Bjarne Kallista. Eikä Takkula ole edes rivikannattaja, vaan Kallista presidentiksi ajavan kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtaja.

Tässä ei ole mitään tulkittavaa: keskustan entinen varapuheenjohtaja ryhtyi kilpailevan puolueen ehdokkaan vaalivankkureiden yhdeksi vetäjäksi.

Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis todisti jälleen kerran olevansa politiikan pelimies. Takkulan on täytynyt tuntea vetoa Kalliksen leiriin, mutta osansa Takkulan siirtoon on varmasti myös Kalliksen hyväksi tunnetuilla puhelahjoilla. Kallis kirjasi itselleen voiton, jolla on kuitenkin olemattoman vähän merkitystä presidentinvaalien lopputulokseen.

Bjarne Kallis on vaalien täyte-ehdokas, samaa sarjaa kuin vihreiden Heidi Hautala, perussuomalaisten Timo Soini ja ruotsalaisten Henrik Lax.

Keskustaa Hannu Takkulan ratkaisu tietysti harmittaa. Takkula vakuutti puoluejohtaja Matti Vanhasen olleen tietoinen hänen siirtymisestään Kalliksen tukijoukkoihin. Mielellään moraalista keskusteleva Takkula ei kuitenkaan kertonut Vanhaselle sitä, että hän ryhtyy Kalliksen kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtajaksi. Tämä päätös yllätti Vanhasen.

Hannu Takkulan esiintyminen on outoa. Hän korostaa, että presidentinvaaleissa ovat esillä henkilöt ja arvot. Samaan hengenvetoon hän ampuu täyslaidallisen kohti keskustan johtoa syyttäen Vanhasta etunenässä kristillisen ihmiskäsityksen vastaisesta politiikasta. Jos Takkula tukee Kallista henkilönä, miksi hän tuomitsi syvällä rintaäänellä puolueensa linjan?

Takkulan käyttäytymiselle on raadollisia ja järkeenkäypiä selityksiä. Hän oli tyrkyllä kulttuuriministeriksi, mutta hävisi paikan kalkkiviivoilla Tanja Karpelalle, mikä ratkaisu oli onneksi suomalaiselle kulttuurielämälle. Takkula oli myös vastuussa keskustan työvaliokunnan salaisen pöytäkirjan tietojen leviämisestä julkisuuteen keväällä 2003.

Kun Hannu Takkula ei ole saanut riittävästi vastakaikua keskustan suunnalta, hän lähti sooloilemaan muille vesille.

Keskustan ja Takkulan suhde on täysin epäterve. On turha edes kuvitella, että hänelle olisi mitään keskeistä tehtävää tarjolla keskustassa niin kauan kuin Matti Vanhanen johtaa puoluetta. Tuskin Takkulan asema helpottuu edes Vanhasen kauden jälkeen. Takkula on tehnyt joka suuntaan selväksi, ettei hän kunnioita keskustan pelisääntöjä. Keskusta ei enää luota häneen.

Kun Takkulalla ei ole keskustassa tulevaisuutta, hän voisi vallan hyvin erota puolueesta. Ratkaisu palvelisi pitkällä tähtäimellä sekä keskustan että Takkulan etua. Äänestäjillekin on vähän etua henkilöstä, joka on tuomittu keskustan riveissä pelkäksi lastuksi politiikan laineilla. Keskustassa tuskin riittää henkinen kantti Takkulan pois potkimiseksi.