Uutiset

Taklaukset ovat osa kiekkoa

T. Helminen kirjoitti (HäSa 21.2.2006) jääkiekon väkivaltaisuudesta ja Jarkko Ruudun taklauksesta Tshekki-pelissä. Hänen mielestään väkivalta pitäisi kitkeä kokonaan pois jääkiekosta.

Jääkiekko kuitenkin on kontaktilaji ja ”väkivalta” olennainen osa sitä; se tuo lajiin viihdearvoa, joka tuo katsojia, jotka pitävät lajin hengissä.

”Oli noloa olla suomalainen – – ”. Häpeä! Ei ole koskaan noloa olla suomalainen, ei edes tuolloin kun Ruudun taklaus teki pahaa jälkeä Jaromir Jagr´n päälle. Ei varsinkaan kun taklaus oli puhdas ja sääntöjen mukainen.

Jagr luisteli pää liian alhaalla ja käyttää vanhanmallista kypärää, joka ei suojaa päätä yhtä tehokkaasti kuin uudemman malliset kypärät. Eikä kukaan tahallaan halua vahingoittaa vastustajaa.

En usko että monikaan haluaa verta kentälle, kuten asian T. Helminen ilmaisi, mutta kovat taklaukset ja fyysinen peli ovat toivottavia ja kuuluvat jääkiekkoon.

Ilman taklauksia ei peleissä ole tunnetta ja tapahtumia, joita katsojat tulevat seuraamaan. Naisethan eivät saa taklata, ja sen kyllä huomaa otteluita seuratessa: ei ole samanlaista jännitystä ja tunnetta, eikä varsinkaan yhtä paljon katsojia.

Yleisradion puolustukseksi täytyy sanoa, että eivät he pelkästään ”nauttineet” Ruudun taklauksesta. Tilannetta harmiteltiin moneen otteeseen. Kyllä, tilannetta näytettiin useaan kertaan, mutta itse halusin ainakin nähdä uudestaan, jotta voisin katsoa oliko taklauksessa jotain väärää. Ei ollut.

Nielikäinen on taitava pelaaja, joka puolustaa omaa joukkuettaan tarpeen tullen. Hän on niin sanottu ”poliisi”. Hänkin on kuitenkin vain ihminen ja joskus pinna palaa ja tapahtuu ylilyöntejä. Varsinkin kun tiedetään hänet kovaksi tappelijaksi, niin häntä provosoidaan ja yritetään saada hänelle jäähyjä. Mutta eipä ainakaan pyri katsojien kimppuun kuten Ässä-peluri herra Nickerson tässä taannoin Rinkelinmäellä.

Sitä saa mitä tilaa. Jääkiekkoilijat ovat itse uransa valinneet ja tietävät varsin hyvin sen riskit. Ei pelaajille voida aivotärähdyksen aiheuttamisesta vankilatuomiota langettaa. Sakkoja voisi tietenkin harkita tahallisista vahingoittamisista, joita niitäkin on nähty SM-liigassa tietyn joukkueen toimesta.

Kuitenkin väkivalta on ja pysyy jääkiekossa, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Eikä niitä otteluita ole pakko seurata!

K. Känkänen

Hämeenlinna

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic