fbpx
Uutiset

Taksi ajoi Ypäjältä Hauholle parin kilsan taksikeikalle - Kelakyytien uusi järjestelmä kangertelee

Muun muassa vapaa invataksi hälytettiin ajoon Hauholle, jossa se kuljetti asiakasta muutaman kilometrin. Sen jälkeen taksi palasi Ypäjälle. Matkaa edes takaisin on yli sata kilometriä. Asiakas maksoi oman kyytinsä, mutta veronmaksajat maksavat koko reissun Ypäjältä Hauholle ja takaisin.

-Tämä oli tähän mennessä ainoa tällainen ajo. Ei tällaista ole tarkoitus harrastaa, sanoo taksiyrittäjä Jouko Liuski Jokioisilta.

Nykyään kelakyydit pitää tilata Kanta-Hämeen aluetaksin kautta. Silloin taksimatkan saa suorakorvattua eli asiakas maksaa taksille oman osuutensa, ja taksiyrittäjä perii Kelalta korvauksen.

Uuteen järjestelmään siirryttiin Kanta-Hämeessä maaliskuun alussa.

Liuski ihmettelee uutta järjestelmää. On tilanteita, joissa Liuski on tiennyt, että kelakorvausajo on tulossa Jokioisiin tai Ypäjälle, mutta hänen autoonsa kutsu ei ole päätynyt, vaikka auto on ollut vapaana. Toisinaan kutsuja tulee taas toiselle puolelle maakuntaa.

-Systeemiä suunnitellessa sanottiin, että ajot menevät tasan. Ei se ole toteutunut, että lähin auto hakisi asiakkaan.

Liuski kertoo, että palautetta on tullut myös asiakkailta. Odotusajat ovat olleet pitkiä ja esimerkiksi dialyysihoidosta on myöhästytty tai se on jouduttu perumaan kokonaan, kun auto ei ole saapunut ajoissa. Ongelmia on ollut myös siinä, että paikalle on tullut tavallinen taksi, eikä invataksia, vaikka sellainen on tilattu.

Iso muutos, tilauksia karannut

Miten muutos on sujunut Kanta-Hämeen aluetaksin toimitusjohtaja Osmo Rantanen?

-Muutos on ollut valtavan iso. Hyvin olemme päässeet liikkeelle. Toki epäonnistumisia on.

Yksi näistä epäonnistumisista on ajo Ypäjältä Hauholle?

-Tämä liittyy invataksin välitystilaukseen. Järjestelmän tietokannassa on tilaus karannut ja tavoittanut vapaata ensimmäistä inva-autoa. Tarkoitus ei ole ampua tilauksia ympäri maailmaa. Jostain selittämättömästä syystä yksittäinen kyytitarjonta on lipsahtanut ja hakenut paikkakunnasta riippumatta lähintä inva-autoa, Rantanen selittää.

Mistä sitten johtuu, että taksiyrittäjät sanovat, etteivät kutsut aina tule läpi, vaikka auto on vapaana?

-Näihin liittyy myös ajoneuvolaitteen ongelmia ja operaattoriongelmia. Suoraa syytä on vaikea sanoa. Se on selvä, että järjestelmää katsotaan ja asioita korjataan, jos vikoja löytyy.

Miten taksiyrittäjät ovat ottaneet muutoksen vastaan?

-Pääosin he ovat olleet tyytyväisiä, mutta on soraääniäkin tullut. 90 prosenttia autoilijoista on lähtenyt mukaan järjestelmään.

Kelanumeroon vaikea päästä läpi

Sairaala jakaa ohjeita kelakorvatusta taksikyydistä. Paperissa lukee, että suorakorvattu kelakyyti pitäisi tilata vuorokautta ennen ajoa. Pitääkö tämä paikkansa?

-Se on Kelan ohjeistus. Kyydin voi tilata joko ennakkoon viimeistään edellisen päivän kello 16 mennessä tai reaaliajassa tilausnumerosta.

Kun tilaa kelakyytiä, pitää jo tilausta tehdessä antaa henkilötunnus, jotta suorakorvauksen saa. Onko tieto mennyt perille?

-Kela on tiedottanut asiasta laajasti, mutta aina kaikkia ei tavoiteta.

Hämeen Sanomien lukija valitti, että kela-ajoihin tarkoitettu numero on koko ajan varattu ja läpi on vaikea päästä. Millaisia ruuhkia numerossa on ollut ja montako ihmistä puheluihin vastaa?

-Meillä on koko välityskeskus valjastettu vastaamaan myös kelanumeroon. Meillä on parhaimmillaan kuusi välittäjää töissä. Ensisijaisesti kelanumeroa välittävät henkilöt, jotka on siihen työhön valjastettu. Ruuhkaa oli ensimmäisenä viikkona, koska silloin tiedusteluja sekä taksiyrittäjien soittoja oli paljon.

Lukijan mukaan esimerkiksi sunnuntaina läpi pääseminen on hankalaa?

-Tässä tulee vääriä mielikuvia. Sunnuntait ovat hiljaisia ja silloin töissä on yksi välittäjä. Kelakyytejä tulee jonkun verran sunnuntai-iltapäivälle. Me haemme nyt tuntumaa ja puhelinvaihdetta pitää seurata.

Nettisivuilla ei ole ohjeita kelakyytejä varten. Voisiko ohjeet panna nettisivuille?

-Varmaan ne voisi sinne panna. Tarkkana pitää olla ja neuvotella asiasta Kelan kanssa, mitä voimme avoimille nettisivuille viedä. (HäSa)

Menot