Uutiset

Taksiasemasta tuli elämää suurempi kysymys

Uusi taksien pysäköintipaikka rautatientorilla aiheutti Riihimäen valtuustossa lähes ennennäkemättömän veivauksen.

Alun perin tarkoitus oli siirtää rautatientorin taksipysäköinti turvallisempaan paikkaan, rautatieaseman pääovien eteen puolikaaren muotoon. Esityksessä taksiaseman reunaan sijoitetaan ketju tai kaide, joka estää jalankulkijoiden liikkumisen taksien välistä.

Pertti Mäkelä (kok.) esitti kuitenkin, että jo vuodesta 2009 esillä ollut taksipysäköintiasia palautettaisiin vielä kertaalleen uudelleenkäsittelyyn. Hänen mielestään saattoliikenteellä pitäisi olla viisi metriä enemmän tilaa, eikä se edes haittaisi kevyen liikenteen kulkua.

Jorma Höök (sd.) kuitenkin muistutti, että asia jäi viimeksi pöydälle, kun taksipysäköintiin haluttiin saada taksiyrittäjien mielipide.

– Nyt kun lausunto on saatu, se onkin valtuutettujen mielestä väärä, napautti Höök.

Taksiasema Peltosaareen
Myös Timo Sinivuorta (kd.) asian pyörittely sapetti. Hänen mielestään valtuutettujen ei pidä alkaa arkkitehdeiksi.

– Olisi sama asia, jos kaavan valmistuttua keksittäisiin yhtäkkiä, että kerrostaloa pitääkin siirtää seitsemän metriä vasemmalle, koska se ei ole meistä hyvässä paikassa, tokaisi Sinivuori.

Taksiaseman siirron saadessa lähes suhteettoman suuret mittasuhteet kuului valtuutettujen joukosta kokonaan uusi ehdotus.

– Siirretään koko taksiasema Peltosaareen, niin saadaan se samalla eläväksi!

Asian palauttamisesta järjestettiin äänestys, joka ei kuitenkaan johtanut toimenpiteisiin. Janne Yrjölä (vas.) ehdotti, että koko asian pyörittäminen voitaisiin muutoinkin lopettaa vaikka saman tien.

– Aluksi oli kyse käyttäjäturvallisuudesta. Eiköhän jätetä asema nykyiselleen ja laiteta nekin 8000 euroa vaikka henkilökunnan virkistäytymiseen.

Kaistarajoitus toi lopullisen sovun
Myös koko aloitteen hylkäämisestä äänestettiin. Vain neljä oli hylkäämisen kannalla. Lopulta päädyttiin hyväksymään kunnanhallituksen ehdotus lisättynä Eero Yrjö-Koskisen (vihr.) ponnella, että taksit saisivat jonottaa asiakkaita vain yhdellä kaistalla.

Taksiaseman siirtokustannusten arvioidaan olevan noin 8 000 euroa. Rahoitus työn toteuttamiseen varataan vuoden 2012 talousarviossa.

Taksiaseman siirto voidaan kuitenkin toteuttaa jo tämän vuoden aikana, jos tekninen toimi ei tarvitse siihen lisämäärärahaa tämän vuoden talousarvioon.

Juhani Vuorelan ero virallistui
Perussuomalaisten listalta valitun Juhani Vuorelan eronpyynnöt kaikista luottamustoimista hyväksyttiin valtuustossa. Vuorela toimi sekä valtuuston jäsenenä että keskusvaalilautakunnan toisena varajäsenenä.

Uudeksi valtuutetuksi nousi perussuomalaisten ensimmäinen varavaltuutettu Kristiina Takamäki, joka ei kuitenkaan ilmestynyt kokoukseen.

Mikko Takalalle (kok.) nousi huoli mitä tapahtuu, jos Takamäkeä ei näy jatkossa kokouksissa. Kaupunginsihteeri Sirpa Mäen mukaan paikkaa ei voida korvata muista puolueista, vaikka perussuomalaiset olisi käyttänyt kaikki ehdokkaansa.

Vuorelan tilalle keskusvaalilautakunnan toiseksi varajäseneksi valittiin Jouni Selenius (ps.).

Erottamisen taustalla on Juhani Vuorelan avautuminen nettisivuillaan perusturvalautakunnan istunnon jälkeen.
Vuorela kirjoitti blogissaan istunnossa käsiteltyjä asioita, vaikka lautakunnan kokoukset ovat salaisia.

Tapauksen johdosta koko Riihimäen perusturvalautakunta erotettiin. Keväällä Vuorela loikkasi kristillisdemokraatteihin.

Taina Ojapalolle valittiin sijaiset
Valtuusto hyväksyi Taina Ojapalon (kok.) eronpyynnön luottamustoimista. Ojapalo toimi kaupunginvaltuutettuna ja tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana.

Hänen tilalleen valtuustoon valittiin puolueen ensimmäinen varavaltuutettu Tero Saarinen (kok.). Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajaksi valittiin Salla Niittymäki (kok.). (HäSa)