Uutiset

Taksikuskien värjätyt hiukset pannaan Pekingissä

Pekingissä on pian turha yrittää erota joukosta, jos haluaa ajaa taksia olympialaisten aikaan. Takseja koskevat uudet säädökset ovat tarkkoja. Erikoisia kampauksia tai haisevia ajoneuvoja ei suvaita.

Keskiviikkona voimaan tulleiden uusien määräysten mukaan haisevat taksit joutuvat parin päivän ajokieltoon siksi ajaksi, kun ne puhdistetaan. Syljeskeleviä tai tupakoivia taksikuskeja ei enää myöskään haluta, ja myös sellaiset naiskuskit joutuvat pois, jos heidän kampauksensa tai korunsa ovat liian huomiota herättäviä.

Tavoitteena on silotella Pekingiin julkista kuvaa ennen olympialaisia.

Pekingiläiset taksikuskit usein nukkuvat ja syövät ajoneuvoissaan. Ulkonäöstään he eivät juuri piittaa.

– Heidän hengityksensä lemahtaa valkosipulilta ja kehonsa haisee, ja siksi koko taksi tuoksuu pahalle. Se antaa huonon kuvan alasta, Pekingin liikenneviraston johtaja Yao Kuo pohti.

Yao ei ole mielissään kuskien pukeutumistavoistakaan.

– Enää ei hiuksia saa värjätä kirkkaan punaisiksi tai keltaisiksi, Yao sanoi.

Kaupungin liikennemääriin aiotaan myös vaikuttaa, jotta kisojen aikana vältetään liikennekaaokset. Peking on kuuluisa liikenteellisistä pullonkauloista. Ajoneuvojen määrä lisääntyy noin tuhannella joka päivä.

Vielä kymmenen vuotta sitten Pekingissä, jossa asuu noin 15 miljoonaa ihmistä, oli miljoona autoa, mutta olympialaisiin mennessä autoja on arvioitu olevan noin 3,3 miljoonaa.

– Jos pystymme vähentämään liikennemääriä 20-30 prosenttia, sen pitäisi riittää takaamaan, että liikenne sujuu olympialaisten aikana, Pekingin liikenneviraston edustaja Liu Xiaoming sanoi.

Liikenteen ja saasteiden on arvioitu olevan vakavimmat uhat kisojen onnistumiselle.

Liu kertoi, että Peking on ottamassa oppia muiden isojen kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäjiltä siitä, miten liikenne pitää järjestää. Viime marraskuussa viranomaiset harjoittelivat olympialaisia varten ja määräsivät 500 000 valtion ajoneuvoa pois kaduilta kuuden päivän ajaksi. Afrikan johtajien huippukokouksen aikana kansalaisia myös kehotettiin käyttämään julkisia kulkuvälineitä.

– Kohentuneen julkisen liikenteen ansiosta liikenne sujui tuolloin kohtalaisen hyvin, Liu sanoi.

STT

Päivän lehti

27.5.2020