fbpx
Uutiset

Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"

Kela ehdotti, että sosiaalityöntekijät tai Kelan virkailijat hakisivat ensisijaista etuutta asiakkaan puolesta, jos tämä ei itse siihen kykene.
Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuonna 2017, mutta kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta. Kuva: Ari-Matti Ruuska
Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuonna 2017, mutta kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Sosiaalialan korkeakoulutettujen etujärjestö, Talentia tyrmää Kelan johtajien ehdotuksen, jossa sosiaalityöntekijä tai Kelan virkailija voisi hakea asiakkaan etuudet, jos tämä ei itse siihen kykene.

Tulisi harkita myös sellaista lainmuutosta, että sosiaalityöntekijä tai Kela voisi viran puolesta hakea asiakkaan puolesta ensisijaiset etuudet, jos asiakas ei itse pysty niitä hakemaan, kirjoittivat Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen ja etuusjohtaja Anne Neimala lauantaina (18.5.) Lännen Mediassa.

Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki ei innostu Aaltosen ja Neimalan ehdotuksesta.

– Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa? Kun puhutaan ensisijaisista etuuksista, jotka ovat Kelan etuisuuksia, niin kyllä toimijan ilman muuta pitäisi olla myös Kelassa. Siellä niistä on myös paras asiantuntemus.

Ajan käyttäminen Kela-hakemusten täyttämiseen olisi Ristimäen mielestä myös aikuissosiaalityön resurssien hukkaamista.

– Resurssien käyttäminen ensisijaisten etuuksien hakemusten tekemiseen on huono idea.

– Aikuissosiaalityön panosta pitäisi käyttää ihmisten elämäntilanteiden selvittämiseen ja sosiaalityöhön eli ihmisten auttamiseen pois toimeentulo- ja elämänvaikeuksista uusien polkujen ääreen, Ristimäki toteaa.

Liian pitkä odotusaika

Kela-johtajat nostivat esiin myös perustoimeentulotuen hakemusmäärien kasvun ja olivat huolissaan siitä, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat joutuvat odottamaan täydentävää toimeentulotukea kunnista liian pitkään.

– Ehkäisevää ja täydentävää tukea pitäisikin voida hakea kunnasta ilman Kelan päätöstä, Aaltonen ja Niemala kirjoittivat.

Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuonna 2017, mutta kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Kunnat saavat Kelalta tiedot asiakkaista, jotka ovat sosiaalityön tarpeessa. Aaltosen ja Neimalan mukaan heitä ovat esimerkiksi alennettua perusosaa saavat asiakkaat.

Tilanteissa, joissa ei päästä lakisääteisiin määräaikoihin, on Ristimäen mielestä kysymys kuntien resurssoinnista.

– Meillä on jo ensimmäisiä tietoja siitä, että kuntayhtymissä ja joissakin kaupungeissa alkaa talous kiristyä ja että tulossa olisi yt-neuvotteluja. Lakisääteisistä tehtävistä ei voida lomauttaa, saati sitten irtisanoa sosiaalialan ammattilaisia.

Sosiaalityöntekijä asiantuntijaksi

Elli Aaltonen ja Anne Neimalakaipasivat myös Kelan ja kuntien yhteistyön kehittämistä. Talentiassa ei lämmetty Kelan ehdotukselle etuushakemuksien täyttämisessä asiakkaan puolesta, mutta se on puolestaan ehdottanut Kelalle omaa yhteistyömalliaan.

– Olemme esittäneet, että Kelan organisaatioon otettaisiin sosiaalityöntekijä asiantuntijaksi vähän samaan tapaan kuin asiantuntijalääkäri.

Ehdotus on Ristimäen mukaan tehty viime vuoden lopussa, ja vastausta odotellaan vielä.

– Nyt meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa esillä ovat sosiaaliturvaan liittyvät asiat. Kyse ei saisi olla pelkästään etuisuuksista, vaan myös sosiaaliohjauksen palveluista. Ne liittyvät yhteen.

Menot